Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) Cluj a făcut bilanțul absorbției de fonduri europene în primelor patru luni din 2021.
“Mulțumesc echipei de la nivelul ADRNV pentru profesionalismul și implicarea acestora atât în ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor europene pentru actuala perioadă de programare, în atribuțiile ce ne revin în calitate de Organism Intermediar al Programului Operațional Regional 2014-2020.
În procesul de pregătire al următoarei perioade de programare, ADRNV va avea rolul de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional (POR) Nord-Vest 2021-2027. În ceea ce privește POR 2014-2020, încheiem primele patru luni din acest an cu absorție realizată la nivelul Regiunii Nord-Vest (RNV), în cadrul POR 2014-2020, de 68,5 milioane de euro”, a spus directorul general al ADRNV, Marcel Boloș (foto).
Pentru POR NV 2021-2027 și pregătirea următoarei perioade de programare, ADRNV a transmis către serviciile Comisiei Europene, versiunea consolidată a POR-NV, conform orientărilor tehnice primite din partea acestora.
“Echipa noastră a actualizat programul cu toate elementele din conținutul cadru conform ultimei forme de regulament și a integrat observațiile primite din partea CE și a partenerilor naționali și locali. POR-NV 2021-2027 este un document strategic de programare care acoperă domeniile: specializare inteligentă și inovare, creșterea competitivității IMM-urilor, digitalizare în administrație și în folosul cetățenilor, eficiență energetică, dezvoltare urbană, mobilitate și accesibilitate, protecția naturii și a biodiversității, infrastructura educaționala, turism și patrimoniu cultural.În calitate de ministru al fondurilor europene am susținut descentralizarea politicii de dezvoltare regională, inclusiv din perspectiva gestionării finanțărilor europene, promovând la nivelul acordului de parteneriat 2021-2027 un număr de opt programe operaționale regionale cu o alocare de peste peste 9 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. Am avut bucuria de a transmite aceste programe operaționale în prim draft la finalul lunii octombrie 2020, fiind pentru prima dată când România a început dialogul informal cu serviciile CE înainte de start-ul exercițiului financiar.
Am repetat întodeauna că succesul în ceea ce privește fondurile europene, absorția acestora și rezultatele în termeni de rentabilitate a acestor investiții constă în două lucruri esențiale: începerea la timp a perioadei de programare; pregătirea din timp a portofoliului de proiecte. Am promovat acest lucru anul trecut, fiind pentru prima dată când am folosit banii europeni din perioada de programare în derulare pentru pregătirea de proiecte la nivel regional și local pentru următoarea perioadă de programare”, a spus Boloș.
Source link