Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au venit cu rezultatele finale ale probelor de apă prelevate din acumularea Tarnița, după ce mai mulţi saci cu medicamente au fost găsiţi abandonaţi, marţi, în zona lacului.
Potrivit specialiștilor, în urma rezultatelor analizelor parțiale, de joi, apa din acumularea Tarnița se încadrează în valorile normale și nu a fost afectată de medicamentele aruncate în zonă. Vineri, la o zi distanță, au venit și rezultatele finale ale analizelor.
„Laboratorul Regional de Calitate a Apei Cluj, din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, a efectuat analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice, grad de mineralizare, pentru care am oferit informații în comunicarea publică anterioară.
Suplimentar, au fost efectuate analize fizico-chimice la grupele de indicatori: poluanți specifici, micropoluanți organici și metale, pentru determinarea parametrilor caracteristici apelor de suprafață destinate potabilizării.
În aceste condiții, am asigurat realizarea unei game extinse de analize, care să ofere certitudinea că nu există modificări ale calității apei lacului, mai ales la priza de captare. Aplicarea procedurilor specifice pentru obținerea rezultatelor finale necesită parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentrațiilor și verificarea rezultatelor.
În concluzie, toate rezultatele obținute confirmă faptul că apa din acumularea Tarnița se încadrează în valorile normale”, au transmis reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.
În cursul după-amiezii de marți, 23 februarie 2021, pe malul lacului Tarnița și parțial în apa lacului au fost descoperite o cantitate de medicamente, parțial în cutii de carton. Personalul Companiei de Apă Someș S.A. a fost prezent la fața locului la scurt timp după depistarea medicamentelor.
Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau în blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise neluând contact cu apa. Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea apei brute au fost practic nule.
Totuși, ca măsura de precauție maximă, în cursul aceleiași după-amiezi, Compania de Apă Someș S.A. a comutat prelevarea apei brute pentru potabilizare de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald și a demarat prelevarea și efectuarea de analize atât ale apei brute din zona turnului de captare din apropierea barajului Tarnița, cât și de la intrarea în Stația de Tratare a apei Gilău.
Source link