Senatul a adoptat proiectul privind instituirea stării de alertă. Au fost 111 voturi „pentru”, 8 „contra” şi 15 abţineri.
Senatorii au modificat semnificativ proiectul privind instituirea stării de alertă, în comisii. Cele mai importante modificări se referă la imposibilitatea suspendării din funcţie a persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii sau din instituţii aflate în subordinea Ministerului.
Un alt amendament prevede ca Parlamentul să încuviinţeze instaurarea stării de alertă.
Parlamentarii PNL spun că forma iniţială a fost distrusă, iar acum, proiectul e neconstituţional. Un reprezentant al partidului a anunţat că parlamentarii PNL se vor abţine, dar majoritatea au votat pentru proiect.
USR a anunţat că votează împotriva proiectului, deoarece consideră că Guvernul încearcă să folosească starea de alertă pentru politizarea administraţiei publice.
PSD a votat majoritar pentru proiect, dar au fost şi excepţii, unii membri ai partidului afirmând că, în ciuda modificărilor aduse, proiectul Guvernului nu devine constituţional.
Proiectul primeşte vot final miercuri, la Camera Deputaţilor, dar preşedintele nu poate promulga legea mai devreme de 15 mai. E nevoie de trei zile de la intrarea în Monitorul Oficial pentru ca prevederile ei să se aplice.
Source link