Categories: Eveniment

Sfidarea măsurilor anti-COVID te poate costa chiar 12 ani de închisoare

A crescut numărul celor care încalcă legea și ies din izolare, deși sunt pozitivi. Dacă aţi fost depistat cu COVID-19 şi nu staţi în izolare la domiciliu timp de 14 zile după rezultatul testului, riscaţi dosar penal sau chiar închisoare.
Cetăţenii români testați pozitiv la COVID-19, dar asimptomatici vor putea sta acasă, în izolare, timp 14 zile, fără a mai fi internați în prealabil într-un spital timp de 48 de ore, iar medicii de familie vor avea un rol important, a anunțat miercuri Ministrul Sănătății. Măsura aceasta a fost aplicată de mult timp în alte țări europene, iar acum va fi implementată și la noi în condițiile în care în mai multe județe, inclusive în Cluj, rata de incidență a crescut până la mia de locuitori.

Anchetele epidemiologice se fac greu, la fel și controlul la cei carantinați acasă. Cel mai grav lucru este că a crescut numărul celor care încalcă legea și ies din izolare, deși sunt pozitivi, iar DSP-urile și Poliția află tardiv și le fac dosare penale.

Oamenii pot fi testați la cerere din mai multe motive. Sunt persoane care au nevoie de test pentru că pleaca din țară ori angajatorul a cerut testarea. De asemenea, sunt și români care doresc să știe dacă s-au infectat după ce au intrat în contact cu persoane bolnave.

Deocamdată, procedura de urmat arată că, în cazul unui rezultat pozitiv, laboratorul anunță imediat Direcția de Sănătate Publică, iar pacientul ar trebui să își sune medicul de familie și să ajungă rapid la spitalul suport COVID, pentru o evaluare. Medicii stabilesc dacă individul rămâne izolat la domiciliu sau trebuie să se interneze.

Conform legii, DSP ar trebui să îl contacteze în cel mult 48 de ore de la rezultatul pozitiv, să înceapă o anchetă epidemiologică și să îi comunice că dacă nu rămâne izolat riscă un dosar penal și o condamnare de la 6 luni la 3 ani de închisoare sau amendă. Mai mult, dacă ar rezulta decesul unei persoane, pedeapsa celui care s-a făcut vinovat de zădărnicirea combaterii bolilor poate ajunge chiar și la 12 ani de închisoare.

Cu toate acestea, sunt multe cazuri în care persoanele infectate încalcă legea, dar în același timp nici cei de la DSP nu țin evidența tuturor oamenilor, deşi unii sună ei personal și spun că sunt infectați. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea, iar răspândirea virusului este greu de controlat.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

5 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago