După alerta trimisă de ISU Cluj, în urma deversării barajului Someșul Rece 1, lucrurile s-au mai domolit și zona se află sub monitorizare.
„În noaptea de 2 spre 3 mai 2021, cu ocazia creșterii debitelor pe râul Someșul Rece și al afluneților săi, ca urmare a fenomenelor hidrologice și meteorologice excedentare din bazinul de recepție al acestuia, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa, prin serviciul Dispecerat a solicitat HIDROLECTRICA S.A. (Sucursala Hidrocentrale Cluj) monitorizarea permanentă a acumulării Someșul Rece I și asigurarea unui debit suplimentar de golire.
Acestea sunt măsurile întreprinse pentru reducerea vulnerabilității construcției hidrotehnice. De asemenea, debitul afluent de pe râul Iara a fost diminuat prin devierea acestuia spre acumularea Fântânele. O echipă de specialiști din cadrul ABA Someș-Tisa s-a deplasat în teren și monitorizează în continuare evoluția evenimentului”, au transmis reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a comunicat că, pe parcursul nopții de duminică spre luni, a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.
Realizat pe râul cu același nume, barajul Someșul Rece joacă rolul unei captări tiroleze la firul apei, dar care din necesități dictate de jocul cotelor a fost necesar să acumuleze 0,2 milioane mc de apă.
Lacul stochează provizoriu debitele captate din bazinul râului Iara colectate de patru captări și o aducțiune secundară de 20.779 m și debitul propriu al râului Someșului Rece pe care le transferă spre lacul Fântânele printr-o galerie de 7.206 m, iar pe parcurs mai preia și apele captate ale râului Răcătău.
Barajul din beton arcuit are 58 m înălțime, o lungime la coronament de 170 m (cota coronamentului la 1.020 m) și înglobează un volum de beton de 50.000 mc.
Source link