Un șofer din județul Cluj, acuzat de polițiști că a fost la volanul unui autoturism cu numere false, fără a avea permis, a fost declarat nevinovat de către judecători. Au fost crezuţi martorii aduşi de şofer, nu poliţiştii.
Dosarul penal pe numele barbatului din judetul Cluj a fost deschis pe 16 ianuarie 2017. Polițiștii au întocmit un proces verbal prin care au constata că bărbatul din Cluj era la volan însă acesta a venit în instanță cu doi martori care au declarat sub jurământ că nu este adevărat.
Care a fost metoda folosită, deşi poliţştii l-au văzut bine pe şoferul în cauză? Judecătorii nu i-au crezut pe poliţiştii care l-au fugărit pe şoferul care conducea autorturismul cu numere false, ci au considerat că nu au fost aduse probe suficiente care să ateste că era la volan.
Acuzatiile din dosar arată că unul dintre poliţişti a fugit după şofer, care a intrat pe porţile larg deschise ale unei case, “somându-l în repetate rânduri să se oprească, dar nu a reusit să-l ajungă din cauza zăpezii şi a gheţii”.
La proces, doi martori au declarat că în noaptea în care poliţiştii spun că acuzatul a condus maşina, bărbatul a dormit la fratele său de unde nu a plecat pe parcursul nopţii.
“Deşi în actul de sesizare al instanţei s-au indicat mai multe mijloace de probă, respectiv declaraţia martorului P.S., declaraţia martorului C.C., declaraţia martorului C.S.I., se constată că niciuna din aceste declaraţii nu atestă activitatea de conducere a unui vehicul pe drumul public de către inculpat”, arată Judecătoria Turda, care a dispus achitarea bărbatului acuzat că a condus fără permis o maşină cu numere false.
Judecătorul a mai arătat că “s-a administrat în sprijinul acuzării doar constatarea agentului de poliţie că l-ar fi recunoscut pe inculpat materializată în procesul verbal, respectiv în declaraţia de martor, deci o singură probă”, scrie clujcapitala.ro.
“Celelalte probe nu susţin acuzarea, ba din contră întăresc apărarea inculpatului, astfel că prezumţia de nevinovăţie a inculpatului nu a fost răsturnată, iar când îndoiala persistă în ce priveşte vinovăţia, atunci ea este echivalentă cu o probă pozitivă de nevinovăţie şi deci inculpatul trebuie achitat”, a mai aratat Judecătoria Turda, a cărei sentinţă a fost atacată cu apel, procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Cluj.
Source link