Solstițiul de iarnă 2021 are loc pe 21 decembrie, la ora 17.58. Astfel, ziua de azi este cea mai scurtă din acest an și marchează începutul iernii astronomice. Vezi ce e bine să faci și ce nu, în noaptea solstițiului.
Începutul iernii astronomice
Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal, cunoscut și sub denumirea de mijlocul iernii, corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc. Acest fenomen astronomic are loc de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă. Pentru emisfera respectivă, solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului, când Soarele se află la cea mai mică înălțime zilnică maximă pe cer. Opusul solstițiului de iarnă este reprezentat de solstițiul de vară.
Așadar, ziua de 21 decembrie este cea mai scurtă zi a anului 2021. Începând de astăzi, timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, durata de lumină începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea.
Cuvântul solstițiu se traduce ca „soare nemișcat”, care aduce prima zi de iarnă în emisfera nordică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Tradiții și obiceiuri în noaptea Solstițiului
Una dintre cele mai vechi scrieri legate de solstițiu a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Pe atunci sărbătoarea ținea 12 zile și avea ca obiectiv principal să îl sprijine pe zeul Marduk și să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an, notează Agerpres.
Marduk cunoscut și sub numele de Copilul-Soare este un zeu babilonian cu o ascensiune culturală rapidă și spectaculoasă, cunoscut în Biblie sub numele Bel-Merodakh. Începând cu epoca regelui Hammurabi, sec. XVIII î.Hr, Marduk devine zeul suprem al panteonului babilonian.
De-a lungul anilor, oameni din diferite civilizații au înțeles solstițiul ca pe o luptă între bine și rău. În cazul păgânilor, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare și așa pornea ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii.
În credința populară românească se consideră că la ora solstițiului nu este bine să fii singur, ci trebuie să fii alături de cineva, ca să nu te simți singur tot anul următor. În unele părți există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. De asemenea, se obișnuiește să se dea de pomană oamenilor care au nevoie. Potrivit superstițiilor astăzi nu se face curat în casă, deoarece se spune că aduce ghinion în gospodărie.
Source link