Justiția a decis suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021, fapt care echivalează cu o interdicție a vânării acestora în perioada suspendării.
Hotărârea, care survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (AACA), nu este definitivă, dar e executorie, fiind aplicabilă de la momentul pronunțării.
AACA a atacat în instanță art. 4, art. 10, alin. (1), (2) și (3) din ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020-2021, şi anexele nr. 3, 4 şi 5, ce conțin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii care pot fi împușcate conform legislației.
„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenția prin nenumărate adrese către MMAP că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare.
Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR Dorin Damoc.
„Hotărârea Curții de Apel Brașov (CAB) este executorie de la momentul pronunțării, adică din 20 august 2020, și niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din cele 36 de specii.
Acestea sunt porumbel gulerat și de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliță, ciocârlie de câmp, graur, sturz (de vâsc, cântător, viilor, de iarnă), stăncuță, gâscă de vară, gârliță mare, rață (mare, mică, fluierătoare, cu cap castaniu, moțată, pestriță, sunătoare, lingurar, sulițar, cârâitoare, cu cap negru), lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună și mică, cioară (grivă, grivă sudică, de semănătură), coțofană, gaiță.
Hotărârea pronunțată de CAB nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanță, în termen de cinci zile de la comunicare”, a declarat Codruț Feher, vicepreședintele AACA.
Hotărârea CAB este executorie de la momentul pronunțării, (potrivit art. 14, alin. (7) din legea 554/2004 a contenciosului administrativ, ”Suspendarea executarii actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării”).
Efectele acestei hotărâri- stoparea imediată a vânătorii la speciile de păsări sălbatice la care sezonul de vânătoare a început: gaiță, cioară grivă (1 iunie), stăncuță (10 iulie); turturică, guguștiuc, prepeliță, gâscă de vară, rață fluierătoare, rață cu cap castaniu, rață pestriță, rață sunătoare, rață lingurar, rață sulițar, rață cu cap negru, cioară de semănătură (15 august)
– interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data de 1 septembrie: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, sturz de vâsc, sturz cântător, sturzul viilor, rață mare, rață mică, rață cârâitoare, lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună, becațină mică
– interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în 15 septembrie: ciocârlie de câmp, ieruncă, rață moțată
– interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în 15 octombrie: gârliță mare
Acțiunea deschisă la instanța brașoveană nu este prima de acest fel inițiată de AACA. În 2019, organizația a obținut în justiție interzicerea vânătorii la ciocârlia de câmp și la alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020 prin două hotârâri ale CAB.
Deciziile CAB reprezintă o premieră salutară pentru România, în condițiile în care judecătorii acestei instanțe au reușit să creeze jurisprudență la nivel național în domeniul protecției mediului și biodiversității a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice.
SOR este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Aceasta lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în țară, de 30 de ani.
Source link