Doi băieţi şi o fată au rămas blocaţi în Cheile Râmeţului, după ce au fost nevoiţi să traverseze câteva porţiuni prin apa rece. Cu haine şi încălţăminte ude, unul dintre ei a reuşit să urce pe munte şi să-i anunţe pe salvamontişti.
Trei tineri, cu vârste de 22 şi 23 de ani, o fată şi doi băieţi, studenţi la Sibiu şi Cluj-Napoca, au avut, joi, probleme în Cheile Râmeţului. Au traversat Cheile pe firul apei, cu intenţia de a se întoarce pe traseul Brâna Caprei. Din când în când au fost nevoiţi chiar să intre în apa foarte rece a râului.
Aceştia i-au anunţat pe salvamontiştii din Alba că nu găsesc intrarea în traseu, iar apa este prea mare şi nu mai pot înainta. De asemenea, au transmis că nu mai pot intra în apă, debitul acesteia fiind mare şi, astfel, nu pot nici să se mai întoarcă. În plus, fata s-a lovit la genunchiul stâng într-o piatră aflată sub apă, motiv pentru care se deplasa greu.
Deoarece în zona Cheilor Râmeţului nu este acoperire cu semnal GSM, unul dintre ei a urcat pe un versant, pentru a căuta semnal şi a cere ajutor. A reuşit să transmită şi coordonatele GPS, pentru a facilita localizarea. Două autovehicule de teren cu 7 salvatori montani s-au deplasat de urgenţă înspre Cheile Râmeţului şi au început traversarea acestora pentru a-i localiza, acorda primul ajutor şi evacua din zonă.
Chiar dacă tinerii nu au menţionat, s-a luat în calcul o posibilă intrare în hipotermie a acestora, întrucât au trecut prin vale, iar apa este foarte rece, ei având hainele şi încălţămintea ude. În cele din urmă, tinerii au fost găsiţi în amonte de al doilea Portal (Poarta 2). S-a luat decizia de a fi conduşi către satul Cheia.
O echipă de salvatori au rămas să conducă tinerii, pe care i-au asistat cu corzi, pe post de balustradă, la porţiunile de traversare a apei, deoarece temperatura foarte scăzută, debitul şi adâncimea acesteia ar fi putut să îi pună în dificultate. O altă echipă a mutat maşinile, pe deasupra cheilor, înspre Cheia, pentru a prelua tinerii uzi, cu echipament mai puţin adecvat şi pe salvamontişti.
„Porţiunea de drum care coboară dinspre satul Brădeşti către cătunul Cheia a fost una dificilă, cu zonă de panta înclinată considerabil, strat generos de noroi (s-a înmuiat asfaltul), şi apă care şiroia pe ogaşe şi a pus la încercare maşinile de teren…dar şi pe salvatori. Dar vorba aceea: <În tot răul, şi un bine!>. În felul acesta s-au încălzit cu toţii, atât tinerii care au fost preluaţi şi îmbarcaţi în maşini, cât şi salvatorii. Transportaţi înapoi la maşinile pe care le aveau la intrarea dinspre amonte în Cheile Râmeţului, tinerii au relatat că s-au documentat despre chei, despre traseu, şi au fost impresionaţi de frumuseţea şi spectaculozitatea acestora. Au omis cateva lucruri importante: temperatura exterioară, cea a apei, debitul acesteia, echipamentul mai puţin adecvat şi faptul că sunt porţiuni în care, cei care parcurg cheile, sunt nevoiţi să intre prin apă. Din fericire, la orele 20.30, totul s-a încheiat cu bine. Tinerii au plecat spre casele lor”, a transmis, vineri, Salvamont Alba.
Source link