Pe lângă tigrii de platan care au invadat oraşul şi împrejurimile în vara aceasta, pe măsură ce vremea se răcoreşte, gândacii puturoşi de toamnă îşi caută loc de hibernare în casele clujenilor.
Locuitorii din Cluj-Napoca au fost exasperaţi în vara aceasta de micile insecte care au ajuns peste tot, tigri de platan, care ne şi înţeapă. Acum vremea se răcoreşte, iar o altă specie de insecte ne invadează casele.
În cartierul Mănăştur e invazie de gândaci puturoşi care se caţără pe pereţii blocuurilor încercând să găsească orice crăpătură pentru a se pune la adăpost în casele noastre pentru la iarnă. “Locuiesc în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca din 2006, dar până anul trecut nu am văzut astfel de gândaci în oraş. Anul acesta parcă sunt şi mai mulţi. Nu mai poţi scăpa de ei”, a declarat un clujean.
Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene. Clujul a fost invadat şi de anul trecut de această specie de gândaci.
Reclamaţiile primite de administratorii asociaţiilor de proprietari au plecat mai departe spre aurtorităţi. Un administrator din cartierul Mănăştur a declarat că locatarii i-au cerut ajutorul. Sugestia era apeleze cât mai mulţi locatari la telefonul primarului pentru a se interveni cu o dezinsecţie serioasă a spaţiilor verzi dintre blocuri dacă vor fi mai multe solicitări de acest gen.
Pe măsură ce se apropie iarna vedem că aceşti gândaci încearcă să ni se strecoare în case și să se pună la adăpost. De o mărime considerabilă pentru o insectă (cca 2 cm), de culoare în general cenușiu-maronie (sau verde, dacă sunt insecte tinere), gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, doar-doar găsesc un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.
Gândacii puturoși încep să devină tot mai vizibili cam de la jumătatea lunii septembrie. E perioada când adulții caută locuri de hibernare, iar casele noastre în curând încălzite ar putea fi adăpostul perfect. Mulți orășeni au o reacție de respingere când au prin preajmă o astfel de insectă. Insectele se strecoară pe balcoane și în jardiniere și încearcă să pătrundă cu orice preţ în case. Uneori reușesc și zboară cu un bâzâit supărător în jurul luminii. Au fost relatări despre adevărate invazii, de zeci de astfel de gândaci.
Poate fi luat în mână, însă atunci când sunt deranjați sau zdrobiți, degajă un miros neplăcut și de lungă durată. De asemenea, prezența lor în număr mare poate cauza alergii, în special la animalele domestice și mai ales când își declanșează apărarea chimică. Glandele parfumate sunt situate pe suprafața dorsală a abdomenului și pe partea inferioară a toracelui. Mirosul neplăcut, înțepător, pe care îl pot degaja este destul de deranjant și pentru om. Iar dacă e vorba de o invazie…
Mijloace de apărare nu prea există în afara pesticidelor și a măsurilor de prevenire a intrării lor în case plase, acoperirea fisurilor, orificiilor, crăpăturilor. Totuşi unii clujeni spun că, deşi au instalate plase pentru insecte la geamuri, aceşti gândaci sunt foarte abili în a pătrunde pe sub acestea sau prin orice altă fisură de lângă fereste.
Source link