Proiectul prin care Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va construi la Cluj-Napoca cel mai important centru de studiere a creierului din România, în valoare de 18,5 milioane de euro, ar putea fi pierdut dacă autorităţile locale nu vor elibera la timp autorizaţiile de construire. scrie Adevarul
Valoarea INSPIRE – cel mai important proiect de cercetare a creierului din România şi, conform ministrului interimar al Cercetării, Tanczos Barna, unul dintre cele mai mari proiecte finanţate de Ministerul Cercetării din fonduri europene, este de 18,5 milioane de euro (92,5 milioane de lei) . „INSPIRE este cel mai mare proiect academic al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi prin acesta nu doar UBB, ci şi Clujul, Transilvania, România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului”, a menţionat Daniel David.
Rectorul UBB, Daniel David, declarat pentru „Adevărul”, referitor la „INSPIRE”, că speră ca proiectul să fie implementat „la un nivel performant”, adăugând că este posibilă şi varianta de renunţare la banii europeni. Un grup de cercetători de la facultăţile de Fizică şi de Psihologie din cadrul UBB au început să lucreze din 2018 la proiect. În 2020, aplicaţia a fost depusă la Ministerul Cercetării şi s-a clasat pe primul loc pe domeniul Sănătate. „Decizia finanţatorilor a fost să fim puşi pe o listă de aşteptare, cu toate că proiectul a fost primul ca punctaj pe domeniul la care am aplicat. În 2021, s-au găsit fondurile necesare şi s-a decis implementarea proiectului”, a explicat Daniel David. Astfel, a apărut o problemă importantă: timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste doi ani. „Aici este teama mea. Eu am discutat şi la nivelul ministerului şi la nivel local, şi am explicat că toată lumea trebuie să înţeleagă că acest demers nu este doar pentru UBB şi pentru Cluj, ci oferă un avantaj competitiv pentru ţară. Noi ne facem datoria, dar va trebui să fim susţinuţi de autorităţile locale şi naţionale”, explică David.
„Obiectivul final este ca după doi ani să avem o infrastructură de cercetare de top care va aduce un avantaj competitiv ţării în ceea ce priveşte neuroştiinţele cognitive, pentru ca după cei doi ani, să fie sustenabilă pentru cercetare şi pentru relaţia cu mediul socio-economic, mă aştept să vină firme, companii medicale pentru analize pentru pacienţii pe care îi au”, spune David.
Daniel David a mai precizat că a discutat atât cu ministerul, cât şi cu oficiali de la Primăria Cluj, şi i s-a promis tot sprijinul.
Proiectul Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE” va fi finanţat cu 92,4 milioane de lei (circa 18,5 milioane de euro). Potrivit lui David, circa 80% din bugetul proiectului va fi alocat pe aparatura RMN (50%) şi pe construirea clădirii (30%). Restul de bani vor fi cheltuiţi pentru echipa de cercetători (circa 15 persoane) şi pentru celelalte dotări, spune rectorul. O parte importantă dn buget o vor avea cele două spectrometre cu dotări clinice (IRM 7 Tesla) şi preclinice (IRM 11,6 Tesla). „Astfel de aparatură este foarte rară. Ar fi primul spectrometru clinic de 7 Tesla din Europa Centrală şi de Est. În Africa este unul singur, în Australia sunt două, în America de Sud – unul”, susţine David. Rectorul mai arată că în noul centru de cercetare a creierului se vor continua proiecte de cercetare derulate acum de UBB pe platforma Skyra privind îmbătrânirea creierului, analiza unor tulburări psihologice şi substratul neuro-biologic al acestora, iar pe viitor este vizat domeniul sistemelor cyber-fizice.
Source link