Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, rapus in ianuarie 2021 de COVID 19, detine un record greu de egalat. Acesta pictat de-a lungul vietii nu mai putin de 53 de biserici.
„Fiecare om are subiectivitatea lui, de unde se hrăneşte, de unde se încarcă, dar toate acestea nu au nicio şansă să rodească dacă nu vine lumina divină şi iubirea între oameni. Astea leagă viaţa. Aici e esenţa vieţii, în dimensiunea nădejde, credinţă şi iubire. Dar vine şi mărturisirea şi vine lumina şi iubirea, a doua oară, între oameni, pe orizontală. Toate astea creează acea duminică a sufletului, care nu cunoaşte durere, nu cunoaşte întristare, nu cunoaşte răutate”, spunea Viorel Nimigeanu pentru www.portalcj.ro.
Pe lângă picturile sale, Viorel Nimigeanu intră în eternitate şi printr-un bust de bronz. Bustul a fost inaugurat şi sfinţit sâmbătă, 13 noiembrie 2021 la mormântul pictorului, în Cimitirul Central, printr-o slujbă oficiată de părintele Ioan Bizău
foto cluj24
„Viorel Nimigeanu este, înainte de toate, un admirabil continuator de spiritualitate românească. Este un nume pe care îl pomenim cu toată admiraţia, este un om pilduitor sub forma aceasta a dăruirii prin creaţie, dar mai ales ca dascăl, fiindcă a fost un admirabil îndrumător. Întâmplarea frumoasă face ca această rememorare a numelui s-a întruchipat şi a căpătat eternitate în mlădierea viziunii unui sculptor cu totul deosebit, Alexandru Păsat. Acest chip al lui Viorel Nimigeanu este esenţializarea a ceea ce a fost. Adică, un om senin. Avem nevoie de solaritate. Şi pictura lui Viorel Nimigeanu este încărcată de lumină, de splendoare, de bucurie. Iar acest chip spune pentru totdeauna: acesta a fost Viorel Nimigeanu: un om al luminii şi al bucuriei”, a spus Negoiţă Lăptoiu.
Născut la Nimigea, județul Bistrița-Năsăud, Viorel Nimigeanu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj şi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde studiază cu maeștrii Corneliu Baba și Vasile Grigore.
În anul 2009 devine Doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.
Are o contribuție importantă la pictura murală monumentală, prin pictarea a numeroase biserici din Transilvania, începând cu anul 1978. Viorel Nimigeanu a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Deţine recordul mondial la numărul de biserici pictate: 53.
foto cluj24
În semn de recunoştinţă pentru ceea ce a fost şi a făcut, o şcoală din judeţul Bistriţa-Năsăud poartă numele pictorului clujean Viorel Nimigeanu.
„Când pictez, nu mai simt nicio durere, aproape că nu mă mai controlez, simt o energie care vine de undeva”, spunea Nimigeanu într-un interviu pentru Cluj24.
Source link