Categories: Eveniment

Un clujean a pictat peste 50 de biserici, un adevarat record mondial. – E fain la Cluj!

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, rapus in ianuarie 2021 de COVID 19, detine un record greu de egalat. Acesta pictat de-a lungul vietii nu mai putin de 53 de biserici.

„Fiecare om are subiectivitatea lui, de unde se hrăneşte, de unde se încarcă, dar toate acestea nu au nicio şansă să rodească dacă nu vine lumina divină şi iubirea între oameni. Astea leagă viaţa. Aici e esenţa vieţii, în dimensiunea nădejde, credinţă şi iubire. Dar vine şi mărturisirea şi vine lumina şi iubirea, a doua oară, între oameni, pe orizontală. Toate astea creează acea duminică a sufletului, care nu cunoaşte durere, nu cunoaşte întristare, nu cunoaşte răutate”, spunea Viorel Nimigeanu pentru www.portalcj.ro.

Pe lângă picturile sale, Viorel Nimigeanu intră în eternitate şi printr-un bust de bronz. Bustul a fost inaugurat şi sfinţit sâmbătă, 13 noiembrie 2021 la mormântul pictorului, în Cimitirul Central, printr-o slujbă oficiată de părintele Ioan Bizău

foto cluj24

„Viorel Nimigeanu este, înainte de toate, un admirabil continuator de spiritualitate românească. Este un nume pe care îl pomenim cu toată admiraţia, este un om pilduitor sub forma aceasta a dăruirii prin creaţie, dar mai ales ca dascăl, fiindcă a fost un admirabil îndrumător. Întâmplarea frumoasă face ca această rememorare a numelui s-a întruchipat şi a căpătat eternitate în mlădierea viziunii unui sculptor cu totul deosebit, Alexandru Păsat. Acest chip al lui Viorel Nimigeanu este esenţializarea a ceea ce a fost. Adică, un om senin. Avem nevoie de solaritate. Şi pictura lui Viorel Nimigeanu este încărcată de lumină, de splendoare, de bucurie. Iar acest chip spune pentru totdeauna: acesta a fost Viorel Nimigeanu: un om al luminii şi al bucuriei”, a spus Negoiţă Lăptoiu.

Născut la Nimigea, județul Bistrița-Năsăud, Viorel Nimigeanu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj şi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde studiază cu maeștrii Corneliu Baba și Vasile Grigore.

În anul 2009 devine Doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Are o contribuție importantă la pictura murală monumentală, prin pictarea a numeroase biserici din Transilvania, începând cu anul 1978. Viorel Nimigeanu a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Deţine recordul mondial la numărul de biserici pictate: 53.

foto cluj24

În semn de recunoştinţă pentru ceea ce a fost şi a făcut, o şcoală din judeţul Bistriţa-Năsăud poartă numele pictorului clujean Viorel Nimigeanu.

„Când pictez, nu mai simt nicio durere, aproape că nu mă mai controlez, simt o energie care vine de undeva”, spunea Nimigeanu într-un interviu pentru Cluj24.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

18 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

18 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago