Un cunoscut medic stomatolog din Iaşi ar fi murit după ce ar fi fost înțepat de o albină.
Unul dintre cei mai cunoscuți stomatologi din Iași, medicul Vadim Sârbu, a murit subit, din cauza înțepăturii unei albine. În ciuda eforturilor medicilor de a-l salva, nu i s-a mai putut face nimic.
„Și a mai plecat unul dintre noi la Ceruri… Vadim Sârbu… Tânăr, plin de viață, o forță care dădea lumii trăire, cu aceeași intensitate cu care îți definea propriul destin. Mâini de aur pentru cei aflați în nevoie, o bucurie de Om pentru familie și pentru toți cei care l-am cunoscut. Te întrebi, câteodată, de ce? De ce atâta grabă în întâlnirea cu Marele Creator? Ce sens are Viața dacă Moartea ne așteaptă pe fiecare dintre noi, oricând și oriunde, uneori, chiar și în vârful de ac al unei creaturi minuscule în comparație cu Omul”, a scris pe Facebook prof. univ. dr. Grigore Tinică.
Întepături multiple de albină. Când mergem la medic?
În general, insectele, cum ar fi albinele, nu sunt agresive și înteapă doar dacă sunt deranjate, ca autoapărare. În cele mai multe cazuri, acest lucru duce la una sau poate la cateva întepături.
Pentru tratamentul reactiilor ușoare sau moderate e suficient toaletarea locală, la locul înțepăturii și aplicarea de gheață, eventual unguente cu antiinflamatorii sau se poate lua un antihistaminic.
În cazul unor întepături multiple, insă, acumularea de venin poate induce o reactie toxică si poate duce la o stare gravă, cu vertij, convulsii, lesin. Întepăturile multiple sunt de multe ori o urgentă medicală.
Reacțiile severe de la înțepătura de albine pot duce la șoc anafilactic, o serie de simptome care pun viața în pericol, inclusiv umflarea gâtului și dificultăți de respirație. În acest caz, trebuie să ajungeti de urgentă la medic. Sunati la 112 dacă aveti o reactie serioasă la intepatură, chiar dacă simptomele par a fi usoare sau dacă simptomele intepaturii de albine nu dispar în cateva zile.
Semnele reacției alergice la veninul de albine sunt:
– urticarie, umflare si roseata cu mancarime in alta parte fata de zona intepaturii;
– umflarea limbii sau a gatului;
– respiratie dificila;
– stare de ameteala;
– greata, varsaturi, diarre;
– respiratie suieratoare;
– tuse sau oboseala;
– raguseala sau probleme de vorbire;
– etanseitatea gatului;
Source link