Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit în emisiunea Marius Tucă Show, despre situaţia provocată de creşterea numărului de cazuri COVID-19 şi despre scenariul, nu tocmai optimist, cu care se vor confrunta românii în sezonul vacanţelor dacă epidemia continuă să fie pe un trend ascendant.
Profesorul Alexandru Rafila susţine că, iniţial, românii au fost speriaţi de situaţia dramatică provocată de pandemia de COVID-19 din Spania şi Italia, fiind extrem de precauţi, sigur şi pe fondul restricţiilor impuse de autorităţi. Acum, paradoxal, acele ţări în care numărul de morţi a fost unul alarmant – comparativ cu România care era inclusă în categoria ţărilor COVID-19 cu risc mai mic – au o rată de transmitere mai mică decât ţara nostră, transmite Mediafax.
,,Nu cred că s-a întâmplat nimic special. Transmiterea comunitară există. Sunt zile cand oamenii interacţionează mai mult. Important e ce facem cu media din ultimele zile. (…) Austria are o transmitere extrem de redusă şi asta cred că demonstrează ceva. Măsurile au fost asemănătoare într-o oarecare masură. Ei au trecut printr-o situaţie dramatică şi au tras nişte învăţăminte. Noi n-am avut aceeaşi situaţie dramatică şi ăşi dau seama că dacă nu respectă cele trei reguli, se vor întoarce la situaţia respectivă. Ne-am speriat după ce am văzut ce se întamplă în Italia şi Spania şi am fost extrem de precauţi un interval de timp şi şi am considerat că lucrurile s-au încheiat”, mărturiseşte profesorul Rafila.
Vacanţa cu sau fără carantină dacă părăsim România?
“Se discută care să fie mecanismul care să permită circularea persoanelor în Uniune. Dacă depăseşti media UE e posibil să fie obligatoriu să stai în izolare. Ar trebui să nu depăşim o medie de 300 de cazuri zilnic. Timp de 2 săptămâni nu trebuie să depaşim 3.000 de cazuri”, susţine profesorul Rafila.
Source link