Categories: Eveniment

Vacanţă în pandemie cu preţul sănătăţii publice. Care vor fi efectele distracţiei?

Zeci de mii de români au ignorat COVID-ul şi au plecat în minivacanţă. Staţiunile montane au fost pline de 1 Decembrie.

La Rânca, în judeţul Gorj, a fost plin de turişti, ca în vremurile bune. Chiar dacă nu a nins, proprietarii pârtiilor le-au adus zăpadă artificială turiştilor dornici să schieze. „Suntem de trei zile. Pentru copii a fost minunat. Pentru părinţi, mai greu, că trebuie să-i supravegheze”, povesteşte o turistă.

„E pentru prima dată când vin la schi, aici. De obicei mergeam pe Valea Prahovei, dar e minunat aici. Ne gândim să facem chiar şi Crăciunul”, spune un alt turist.

Peste cinci mii de persoane au petrecut la Rânca, în aceste zile. Autorităţile au impus reguli stricte: toată lumea poartă mască, iar în restaurante numărul locurilor a fost limitat. Iulian Chirău, proprietarul unei pensiuni cu restaurant, spune că restricţiile nu i-au afectat afacerea. Are toate camerele ocupate, chiar dacă în restaurant primeşte mai puţini turişti.

„Au fost foarte mulţi oameni. S-a aşteptat mult să se servească masa.(…) Avem voie să servim 30% din capacitate. La cazare sunt serviciile normale din această perioadă, cu dezinfectanţi, purtarea măştii.“

La Rânca, pentru o noapte de cazare plăteşti între 150 – 300 lei. Zeci de poliţişti, jandarmi, inspectori de sănătate publică au supravegheat staţiunea. Clienţii care refuză să-şi scrie datele de identidate nu sunt primiţi în restaurante.

Experţii avertizează că, deşi numărul infectărilor este în scădere, Europa nu este în afara pericolului. Andrea Ammon este şefa Agenţiei Europene pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi consideră că este prea devreme să ne gândim la relaxare.

Vorbind despre „cei doi parametri care măsoară severitatea, care nu scad ci, din contră, cresc”, Andrea Ammon a menţionat raportarea deceselor. „Rata deceselor a fost de 95 la un milion săptămâna trecută, comparat cu 84 la milion în săptămâna de dinainte. Şi creşterea asta continuă de două luni şi jumătate.“

În pandemie, efectele restricţiilor sau relaxării nu se văd imediat. I-a explicat asta Anthony Fauci lui Mark Zuckerberg, când l-a întrebat la ce să se aştepte după Ziua Recunoştinţei. 

„O să vedem urmările a ceea ce am făcut acum, de Thaksgiving, abia peste două sau trei săptămâni, Mark. Oamenii au călătorit, s-au adunat la masă şi nu o să vedem efectele într-o zi, două, cinci. O să vedem efectele cam peste trei săptămâni, chiar atunci când oamenii se vor pregăti să călătoarească de Crăciun”, spune directorul Institutului de Boli Infecţioase, transmite Mediafax.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Noi Reguli pentru Șoferi: Ce Se Întâmplă Cu Cei Care Refuză Primirea Procesului-Verbal?

Poliția a anunțat recent modificări legislative relevante pentru șoferii amendați care refuză să primească procesul-verbal…

1 day ago

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false…

1 day ago

GALERIE FOTO: Noile grădini urbane unesc comunitățile – Un nou parc va fi realizat în nordul Clujului pentru evenimente culturale, relaxare și conectare cu natura

Cluj-Napoca este cunoscut pentru dimensiunea sa culturală vibrantă și dinamică, pentru diversitatea sa istorică, pentru…

1 day ago

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

3 days ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

3 days ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

4 days ago