Categories: Eveniment

Vacanţă în pandemie cu preţul sănătăţii publice. Care vor fi efectele distracţiei?

Zeci de mii de români au ignorat COVID-ul şi au plecat în minivacanţă. Staţiunile montane au fost pline de 1 Decembrie.

La Rânca, în judeţul Gorj, a fost plin de turişti, ca în vremurile bune. Chiar dacă nu a nins, proprietarii pârtiilor le-au adus zăpadă artificială turiştilor dornici să schieze. „Suntem de trei zile. Pentru copii a fost minunat. Pentru părinţi, mai greu, că trebuie să-i supravegheze”, povesteşte o turistă.

„E pentru prima dată când vin la schi, aici. De obicei mergeam pe Valea Prahovei, dar e minunat aici. Ne gândim să facem chiar şi Crăciunul”, spune un alt turist.

Peste cinci mii de persoane au petrecut la Rânca, în aceste zile. Autorităţile au impus reguli stricte: toată lumea poartă mască, iar în restaurante numărul locurilor a fost limitat. Iulian Chirău, proprietarul unei pensiuni cu restaurant, spune că restricţiile nu i-au afectat afacerea. Are toate camerele ocupate, chiar dacă în restaurant primeşte mai puţini turişti.

„Au fost foarte mulţi oameni. S-a aşteptat mult să se servească masa.(…) Avem voie să servim 30% din capacitate. La cazare sunt serviciile normale din această perioadă, cu dezinfectanţi, purtarea măştii.“

La Rânca, pentru o noapte de cazare plăteşti între 150 – 300 lei. Zeci de poliţişti, jandarmi, inspectori de sănătate publică au supravegheat staţiunea. Clienţii care refuză să-şi scrie datele de identidate nu sunt primiţi în restaurante.

Experţii avertizează că, deşi numărul infectărilor este în scădere, Europa nu este în afara pericolului. Andrea Ammon este şefa Agenţiei Europene pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi consideră că este prea devreme să ne gândim la relaxare.

Vorbind despre „cei doi parametri care măsoară severitatea, care nu scad ci, din contră, cresc”, Andrea Ammon a menţionat raportarea deceselor. „Rata deceselor a fost de 95 la un milion săptămâna trecută, comparat cu 84 la milion în săptămâna de dinainte. Şi creşterea asta continuă de două luni şi jumătate.“

În pandemie, efectele restricţiilor sau relaxării nu se văd imediat. I-a explicat asta Anthony Fauci lui Mark Zuckerberg, când l-a întrebat la ce să se aştepte după Ziua Recunoştinţei. 

„O să vedem urmările a ceea ce am făcut acum, de Thaksgiving, abia peste două sau trei săptămâni, Mark. Oamenii au călătorit, s-au adunat la masă şi nu o să vedem efectele într-o zi, două, cinci. O să vedem efectele cam peste trei săptămâni, chiar atunci când oamenii se vor pregăti să călătoarească de Crăciun”, spune directorul Institutului de Boli Infecţioase, transmite Mediafax.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

5 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago