Categories: Eveniment

Ziua Europei celebrată la Cluj-Napoca. Emil Boc: „România se află în cea mai sigură structură de securitate”

De 9 mai, clujenii au sărbătorit Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României cu program artistic, defilări și onoruri militare.
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) se sărbătorește pacea și unitatea în Europa. În piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a celebra Ziua Europei, dar și Ziua Independenței de Stat a României, care este pe 10 mai, elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” au cântat Imnului Național al României și Imnului Uniunii Europene.

De asemenea, primarul Emil Boc, prezent la eveniment, a ținut un discurs în care a explicat de ce această zi este una foarte importantă, atât pentru români, cât și pentru restul cetățenilor din țările europene.

„Astăzi avem o zi cu triplă semnificație. Acum 78 de ani s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial. Acum 73 de ani, s-au pus bazele Uniunii Europene și Mihai Kogălniceanu rostea în 1877 celebra formulă: «Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare», ceea ce a deschis drumul spre constituirea României Mari în 1918. Avem șansa acum să trăim cea mai bună perioadă din întreaga istorie a umanității, nu știu dacă conștientizați asta în fiecare zi, adică să avem 78 de ani de pace este ceva ce nu a mai existat în istoria umanității și mai ales pe continentul European, unde noi trăim, în spațiul Uniunii Europene.

Sa reușit să se construiască cel mai important proiect de pace al acestui continent, iar România este parte acestui proiect. După 78 de ani de pace se cam pierde ideea că a fost un război în Europa. Pacea nu este în ADN-ul Europei, însă vrem să fie. Democrația nu este în ADN-ul Europei, însă dorim să o consolidăm. Dragi tineri, aveți menirea aceasta fundamentală de vă apăra Democrația și Europa în fiecare zi pentru că reprezintă viitorul vostru”, a spus primarul Emil Boc.

9 mai, Ziua Europei: sărbătoarea unității europene
Ziua Europei aniversează semnarea „Declarației Schuman” la data de 9 mai 1950. Este vorba de un plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, care este considerat începutul a ceea ce reprezintă acum Uniunea Europeană.

Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. Textul prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse, conform European-Union.Europa.

Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi. Reunirea intereselor economice a contribuit la creşterea standardelor de viaţă şi la crearea unei Europe mai unite. Posibilitatea de a adera la CECO le-a fost oferită şi altor ţări.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago