Sponsorizat
Info

Exercițiu Național de Alarmare Publică: Sirenele Vor Fi Activate Miercuri, 28 Februarie

Sponsorizat
Sponsorizat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va organiza miercuri, 28 Februarie  un exercițiu național de alarmare publică, desfășurat în cadrul mai multor evenimente dedicate “Săptămânii Protecției Civile”.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), scenariul exercițiului implică atât informarea centrelor operaționale pentru situații de urgență din județele țării/București – Ilfov, cât și verificarea funcționării sistemului de alarmare prin acționarea sirenelor electrice și electronice destinate alarmării populației.

De asemenea, în cursul acestei săptămâni, în întreaga țară au loc mai multe acțiuni dedicate protecției civile. Printre acestea se numără Ziua Porților Deschise la unitățile ISU, sesiuni de instruiri practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical în situații de urgență în școli, precum și bilanțuri periodice.

În această vineri, va avea loc relansarea noii versiuni a platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență, găzduită la adresa https://fiipregatit.ro/. Totodată, se va relansa și site-ul Platformei Naționale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre.

 

Protocolul în Caz de Alarmă: Cum Acționăm Când Sirena Anunță Dezastre și Câte Tipuri de Alarme Există

Semnalul de „alarmă la dezastre” constă în 5 sunete, fiecare având o durată de 16 secunde, cu o pauză de 10 secunde între ele.

Acest semnal este activat de către autorități în cazul unor situații precum ruperea barajelor, inundații severe sau căderi de obiecte din atmosferă sau din spațiul cosmic. De asemenea, un semnal similar este emis în cazul unui accident nuclear sau chimic.

În situația ruperii barajelor sau a inundațiilor, cetățenii sunt îndemnați să evacueze imediat zonele predispuse la inundații, căutând locuri înalte pentru adăpost. În cazul accidentelor chimice sau nucleare, recomandarea autorităților este să vă adăpostiți în interiorul locuințelor, închizând geamurile și sistemele de climatizare. Pentru căderile de obiecte, este esențial să urmați instrucțiunile oficiale transmise de autorități.

Este important de menționat că în cazul unor situații de urgență reale, informații suplimentare vor fi transmise de către autorități prin intermediul mesajelor RO-ALERT, aplicației DSU, precum și prin alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, inclusiv posturile de radio și televiziune.

Sistemul național de alarmare este dotat cu un număr de 7.539 de sirene, având diferite capacități, dintre care 5.389 sunt sirene electrice și 2.150 sunt sirene electronice.

Facebook Comments Box
Anamaria Ioana

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

2 days ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

3 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

3 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

3 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

4 days ago