Sponsorizat
Categories: Info

Gata cu graffiti-urile pe clădirile din centru. O bucată din zidul vechii cetăți, curățată cu un aparat de 50.000 de euro

Sponsorizat
Sponsorizat


Primăria Cluj-Napoca a cumpărat un aparat special de curățare care poate fi folosit pentru fațade, monumente, borduri, trotuare și chiar pentru înlăturarea marcajelor necorespunzătoare.
Instalația mobilă de curățat ecologic cu sistem dual apă/abur sub presiune SteamPLUS a costat 50.000 de euro și a fost testată în prezența primarului Emil Boc. O bucată din zidul vechii cetăți de pe strada Potaisa, acoperită cu graffiti, a fost curățată cu ajutorul tehnologiei nepoluante cu aburi.

Primarul Emil Boc s-a arătat mulțumit de rezultat și a arătat avantajele folosirii acestei instalații. ”Am achiziționat acest aparat modern, cred eu unic în România, care curăță graffiti și alte mizerii, afișe de pe clădiri, monumente, marcaje, indicatoare de circulație, pete de ulei de pe pavajul de pe trotuare și borduri, guma de mestecat de pe jos. Punctele de gospodărire vor putea fi igienizate ca să nu miroasă urât. Cel mai important lucru este că e un mijloc complet nepoluant, nu folosește nicun fel de substanțe”.

El a dat asigurări că această tehnologie nepoluantă nu afectează fațadele pe care se folosește. Aparatul a fost recepționat și va fi predat spre utilizare Regiei Autonome a Domeniului Public în perioada următoare, după ce vor fi stabilite și tarifele pentru serviciile prestate. Aparatul poate fi utilizat contra cost și în cazul clădirilor private, la solicitarea proprietarilor acestor imobile.

Primarul a avut un mesaj și pentru amatorii de graffiti din oraș. ”Am achiziționat acest echipament pentru a-i descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spații neautorizate. Dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim și, pe lângă faptul că vor suporta valoarea refacerii clădirii distruse, vor suporta și rigorile legii contravenționale.

Oferim pentru cei care sunt amatori de graffiti două soluții: proiectele pe care primăria le are prin bugetarea participativă, “Artă în curtea școlii”. În fiecare an am selectat câteva unități școlare unde le-am dat posibilitatea celor care folosesc tehnica de graffiti să se desfășoare. De asemenea, primăria va oferi și alte zone în oraș unde ei să își poate desfășura organizat, legal, partea de graffiti”, a spus Emil Boc.

Primarul a precizat că în prezent sunt 70 de clădiri publice pe care apar inscripții ilegale de graffiti, dar că sunt cam tot atâtea clădiri private în aceeași situație. Totuși, Boc a spus că este singurul aparat de acest gen pe care primăria l-a achiziționat pentru că este costisitor. Aparatul funcționează exclusiv cu apă pe care o poate încălzi până la 130 de grade și are o capacitate de 300 de litri.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Premieră feroviară: trenul electric polonez care va circula pe ruta Huedin–Cluj–Bistrița

România face un pas important spre modernizarea transportului feroviar: primul tren electric regional produs de…

3 hours ago

Prețul cireșelor în Cluj: testăm banca înainte să gustăm!

S-au întors cireșele în piețele din Cluj, dar și-au adus și prețul cu ele –…

8 hours ago

Weekend de coșmar: țara sub cod de furtuni, ploi torențiale și vijelii până luni seara!

România se pregătește pentru un val de vreme extremă! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a…

11 hours ago

Apa revine în Cluj! Lucrările de urgență sunt aproape finalizate

Lucrarea programată la rețeaua de apă din județul Cluj, desfășurată în intervalul 20–23 mai 2025,…

1 day ago

Judecătorii CCR închid jocul: Simion pierde definitiv, Nicușor Dan devine președintele României

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi, 22 mai, cererea depusă de George Simion…

1 day ago

În Cluj-Napoca va circula un autobuz cu conducere autonomă

Angajații companiei Adastec, deținută de turci, efectuau testele finale la autobuzul autonom pe care compania…

1 day ago