Sponsorizat
Categories: Info

Ministrul Educației, după dezastrul de la testele PISA: “Voi propune constituirea unor şcoli-pilot”

Sponsorizat
Sponsorizat


Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, luni, la o dezbatere despre rezultatele testelor PISA, că va propune constituirea unor şcoli-pilot.
“Toate măsurile care ar trebui să fie luate pe un termen cât mai rapid trebuie să urmărească, pe de o parte, o anumită echitate în sistem, dar şi calitatea actului educaţional. Prin urmare, (…) ne vom concentra să revizuim urgent programele şcolare numai după ce vom constitui grupurile de lucru pentru stabilirea planurilor cadru. Acesta e cel mai urgent lucru pe care îl putem face la nivelul Ministerului Educaţiei. Totodată, voi propune şi activarea – dacă putem spune aşa – a articolului 26 din Legea educaţiei naţionale, care prevede constituirea unor şcoli de aplicaţie, unor şcoli-pilot în care să vedem dacă funcţionează, să nu mai mergem aşa în orb, fără a avea în spate o cercetare profesionist realizată”, a spus Anisie.

Ea a subliniat că e importantă realizarea unor astfel de studii care să conducă la un act educaţional de calitate.

“Din anul universitar 2020 – 2021 vom realiza sau vom introduce ceea ce trebuia făcut demult, din 2011, (…) masteratul didactic. Vom pilota în cinci universităţi din România şi nu în ultimul rând, dacă vorbeam despre formarea aceasta a profesorilor, în cadrul grupului de lucru (constituit după rezultatele testelor PISA – n.r.). Săptămâna trecută s-a propus chiar înfiinţarea unor şcoli de profesori. E o idee care a venit din partea grupului de cercetători prezenţi la acea întâlnire şi este de luat în calcul, pentru că fragmentarea aceasta pe diferite discipline poate nu este bună, poate am realiza în felul acesta o pilotare şi pe o scoală de profesori, aşa cum au numit-o colegii cercetători prezenţi la întâlnirea de săptămâna trecută”, a afirmat Anisie.

Aceasta a adăugat că, până să se ajungă la o generaţie de profesori cu masterat didactic sau formaţi în cadrul şcolii de profesori, ministerul trebuie să se orienteze către cadrele didactice din sistem, pe formarea lor continuă.

“În cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se află în plină desfăşurare proiectul ‘CRED’ în care sunt formaţi profesorii şi sper ca acest proiect să-şi atingă obiectivele, pentru că o formare doar de dragul formării nu cred că mai este în anul acesta viabilă, dacă nu ne ancorăm în realitatea societăţii, nu realizăm pentru profesori o formare care să ducă la un act educaţional de calitate şi ancorat în realitate”, a declarat ministrul.

Întrebată de jurnalişti ce măsuri va lua pentru ca elevii de clasa a VI-a şi a VII-a să fie bine pregătiţi la testarea PISA, ea a exprimat speranţa că programele şcolare pe care le-au urmat aceştia să le permită să aibă rezultate mai bune decât au avut cei care au dat testarea în 2018. 

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

1 day ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

2 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

2 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

2 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

3 days ago