Connect with us

Info

“Un muncitor de la salubritate n-are 400 de euro pentru o chirie în Cluj”

Tudor Calinescu

Published

on

“Un muncitor de la salubritate n-are 400 de euro pentru o chirie în Cluj”


O organizație clujeană atrage atenția asupra condițiilor precare în care își duc viața lucrătorii societăților de salubritate din zonă.
Majoritatea lucrătorilor din acest domeniu locuiesc în zona Pata Rât pentru că nu au șansa să primească locuințe sociale și pentru că din salariile lor nu pot plăti peste 400 euro/ lună pentru o chirie privată în oraș, susține organizația Căși Sociale Acum (CSA).

“Imaginează-ți o lume în care lucrările de salubritate s-au oprit brusc. În care gunoiul menajer se revarsă pe străzi. Birourile, spitalele și școlile nu ar mai putea funcționa, deoarece spațiile lor s-ar umple cu gunoi. Construcțiile s-ar opri și ele, deoarece absența lucrătorilor care ar curăța deșeurile de pe șantiere ar face imposibilă construcțiile noi și repararea clădirilor.

Producția s-ar opri, deoarece fabricile nu ar mai avea cum să elimine materialele în afara amplasamentului lor. Sistemele de alimentație s-ar descompune din moment ce mâncarea comestibilă și cea putrezită s-ar amesteca între ele. Canalizările s-ar înfunda de la urină și excremente. Apa ar deveni contaminată și nepotabilă.

Aerul ar deveni toxic și irespirabil. Mirosul ar fi insuportabil, ducând oamenii la nebunie. Copleșite și ele de această situație, speciile nonumane ar începe să moară și ele, iar noile dezechilibre vor conduce la dezastre ecologice. Epidemiile vor izbucni. Refugiații ar fugi din orașe, competiția lor asupra unor noi terenuri ducând la violență. Fără munca de salubrizare, societatea s-ar prăbuși literalmente”, conform CSA.

Aceasta este o iniţiativă civic-activistă ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale în Cluj-Napoca, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ și al transformării locuirii în afacere imobiliară, dar şi al limitării accesului la locuinţe sociale persoanelor îndreptăţite să ocupe fondul locativ public.

Parte dintr-un program mai amplu al Fundației Desire, campania pleacă de la  nedreptățile locative care afectează persoanele și familiile cu domiciliul pe strada Cantonului. Locuirea pe această stradă a fost cel mai neglijat capitol al zonei marginalizate Pata Rât, constituită în urma mai multor evacuări forțate din oraș.

Pentru a impulsiona producerea unui oraș pentru oameni, nu pentru profit, campania propune pentru Cluj un model de dezvoltare care extinde fondul locativ de stat și alocă un buget adecvat investițiilor publice aferente.

Source link

Facebook Comments Box

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite