Lume

Controverse religioase în Italia: Scandalul reprezentării Pruncului Iisus cu două mame – „Familiile depășesc tiparele tradiționale”

O reprezentare neobișnuită a nașterii lui Iisus într-o biserică dintr-un cătun italian a generat agitație și dezacord în rândul catolicilor conservatori și al politicienilor din țară, conform relatărilor Reuters. În locul figurinelor tradiționale ale Mariei și lui Iosif, scena a prezentat două mame ale Pruncului Iisus, provocând o reacție puternică în Italia, unde scenele Nașterii Domnului sunt populare, dar și subiectul unor dispute în evoluția culturală și religioasă a societății.

Preotul Bisericii Sfinții Petru și Pavel din Capocastello di Mercogliano, din provincia Avellino, a apărat această reprezentare neconvențională a nașterii lui Iisus. Părintele Vitaliano Della Sala a declarat pentru Reuters că intenția lor a fost să sublinieze că familiile moderne nu mai sunt exclusiv tradiționale. El a adăugat că în parohiile lor observă o diversitate tot mai mare de modele de familie prezente în societatea contemporană, inclusiv copii din familii despărțite, copii proveniți din cupluri gay sau persoane singure care sunt părinți.

Părintele, cunoscut în Italia pentru susținerea comunității LGBTQ+, a afirmat că poziția sa se aliniază cu cea a Papei Francisc, care recent a dat un semnal istoric autorizând preoții să binecuvânteze cupluri de același sex.

În schimb, senatorul Maurizio Gasparri din partidul Forza Italia, parte a coaliției guvernamentale, a considerat reprezentarea gay a scenei nașterii drept “ofensatoare pentru toți cei care au avut întotdeauna respect și devotament față de Familia Sfântă”. Asociația Pro-Vita & Famiglia a denunțat, de asemenea, scena ca fiind “periculoasă, rușinoasă și blasfematoare”, inițiind o petiție online către arhiepiscopul din Avellino pentru a interveni, susținând că această reprezentare contravine învățăturilor Bisericii despre familia tradițională și conferă legitimitate părinților de același sex și mamelor surogat.

Petiția a strâns rapid peste 21.000 de semnături. În Italia, utilizarea mamelor surogat este ilegală, iar Parlamentul a dezbătut un proiect de lege propus de Guvern pentru a pedepsi cuplurile care recurg la acest procedeu în străinătate. În plus, un senator din partidul Fratelli d’Italia al premierului italian Giorgia Meloni a propus un proiect de lege care să interzică directorilor școlilor să interzică activitățile legate de teme catolice, precum reprezentațiile de Crăciun sau scenele Nașterii, în urma altui scandal recent.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

RIVUS: Proiect Inspirat de Dorințele Clujenilor – Parc, Spații Culturale, Fresh Market, Branduri în Premieră și Birouri Premium

RIVUS, cel mai nou proiect al grupului IULIUS, va deveni unul dintre cele mai complexe…

1 week ago

Aspecte neștiute din viața lui Florin Piersic: a înfiat o fată și i-a susținut educația

Florin Piersic este una dintre cele mai mari legende ale cinematografiei și teatrului românesc, având…

2 weeks ago

Doi salvatori montani din Cluj au absolvit etapa de vară a Școlii Naționale Salvamont

Doi membri ai Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat sub coordonarea Consiliului Județean Cluj, au…

2 weeks ago

Etapă importantă pentru metroul din Cluj: Mașinile de forat au trecut testele și urmează să fie livrate la Cluj – Video

Compania turcească Gulermak, câștigătoarea licitației pentru construirea metroului din Cluj, a publicat recent pe LinkedIn…

2 weeks ago