National

Extinderea Sistemului Electronic de Monitorizare în 20 de Județe, inclusiv Cluj: Supravegherea Agresorilor prin Brățări Electronice

Din 1 ianuarie 2024, un număr de 20 de județe din România au intrat într-o nouă etapă a implementării Sistemului Electronic de Monitorizare. Printre aceste județe se numără Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.

Pentru a se conforma cerințelor legale, au fost achiziționate 2.400 de kituri de monitorizare, extinzând astfel sistemul care, începând cu 1 octombrie 2022, a devenit operațional în București și județele Iași, Mureș și Vrancea. Această inițiativă a fost luată pentru a monitoriza cazurile care implică emiterea unui ordin de protecție provizoriu, unui ordin de protecție sau a unui ordin european de protecție prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1025 din 10 august 2022, implementarea sistemului într-un mod pilot a fost planificată să se desfășoare în trei etape, luând în considerare cazurile de aplicare și aria teritorială în care urmează să fie operaționalizat acest sistem.

Spațiile destinate monitorizării electronice au fost pregătite și echipate cu logistică necesară pentru a asigura desfășurarea corectă a activităților de supraveghere electronică. Utilizarea acestor sisteme electronice reprezintă o modalitate de monitorizare și supraveghere, fără a fi considerate măsuri coercitive, având rolul de a asigura respectarea măsurilor dispuse în procedurile judiciare, contribuind la asigurarea drepturilor persoanelor protejate.

Aceste sisteme nu garantează în mod direct integritatea fizică a persoanelor protejate, dar facilitează luarea unor măsuri pentru a preveni contactul direct între victimă și agresor în cazurile de violență domestică sau pentru a asigura respectarea regulilor privind arestul la domiciliu și supravegherea la distanță în viitor.

Cum funcționează sistemul de monitorizare?

Procesul de monitorizare se desfășoară automat, fără intervenție umană, pe dispozitive electronice în România, bazându-se pe identificatoarele acestora și respectând anumite reguli prestabilite. Informațiile privind identitatea persoanei supravegheate și a persoanelor protejate sunt accesibile doar organului de supraveghere care inițiază semnalarea.

Rolurile, regulile și procedurile de monitorizare, alertare și intervenție sunt stabilite clar pentru utilizarea sistemului de monitorizare electronică. Aceste informații sunt partajate astfel încât datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere să nu fie cunoscute în timpul monitorizării, păstrându-se doar identificatoarele dispozitivelor, și eliminând intervenția umană acolo unde este posibil.

Organul de supraveghere nu accesează inițial datele de localizare ale dispozitivelor, acestea fiind asociate doar în cazul generării unei alerte care semnalează încălcarea regulilor stabilite. Astfel de alerte sunt transmise automat către dispeceratul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică și către Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, pentru intervenție.

Dispozitivele electronice de supraveghere, utilizate în cazuri precum ordinul de protecție provizoriu, ordinul de protecție, ordinul european de protecție, controlul judiciar și arestul la domiciliu, constau în brățări care sunt fixate la gleznă sau, în anumite situații excepționale, la brațul persoanei monitorizate.

Aceste dispozitive emit avertizări în cazul producerii unor alerte specifice, precum apropierea de anumite zone, părăsirea neautorizată a locuinței, depășirea unor limite prestabilite, intrarea neautorizată în anumite zone sau atingerea unor niveluri critice ale bateriei.

Proiectul are un buget de peste 165 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 165.000.000 de lei, iar Inspectoratul General al Poliției Române a semnat un acord-cadru la data de 1 septembrie 2022 pentru achiziționarea sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Acest acord-cadru va fi implementat pe o perioadă de 48 de luni, având o valoare totală de 165.782.991 de lei fără T.V.A.

În primele 11 luni ale anului 2023, în cadrul Proiectului Pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică la nivelul D.G.P.M.B. și al inspectoratelor de poliție județene Iași, Mureș și Vrancea, au fost emise 3.320 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice. Acestea includ 2.174 de ordine de protecție provizorii și 1.146 de ordine de protecție, toate fiind emise de instanțele judecătorești.

De asemenea, în 428 de situații s-a impus obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, ceea ce reprezintă 12,9% din totalul ordinelor

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

18 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

18 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago