Anul 2024 aduce cu sine modificări semnificative pentru angajați și firme, marcând debutul anului cu ajustări legislative importante. O schimbare notabilă constă în impunerea unei taxe suplimentare de 10% asupra bonurilor de masă, în plus față de impozitul pe venit. De asemenea, persoanele fizice autorizate nu mai au posibilitatea să doneze 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri). În ceea ce privește salariul minim, acesta rămâne neschimbat la începutul anului.
De la începutul anului, tichetele de masă sunt supuse unei taxe de 10% pentru contribuția la sănătate, în loc să fie impozitate doar cu impozitul pe venit. Aceasta înseamnă că angajații vor primi o sumă mai mică în mână. Totodată, valoarea nominală a tichetelor de masă crește de la 35 de lei la 40 de lei. Este important de menționat că această majorare nu este obligatorie pentru angajatori, 40 de lei reprezentând plafonul maxim acordat.
Contribuția la Pilonul II de pensii cunoaște o creștere de 1 punct procentual, ajungând la 4,75%. În plus, persoanele fizice autorizate nu mai au posibilitatea de a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri. De asemenea, suma maximă pe care angajatorii o pot oferi angajaților pentru abonamentele la sala de fitness este redusă de la 400 de euro la 100 de euro pe an.
Cu toate acestea, nu toate veștile sunt nefavorabile în anul 2024. O proporție semnificativă din cei aproximativ 1,3 milioane de angajați ai statului vor beneficia de creșteri salariale de 5% în acest an. Profesorii, în particular, vor experimenta majorări salariale semnificative, apropiindu-se de 20%, acestea având loc în două etape: în ianuarie și iunie. Astfel, un profesor cu studii superioare și 15-20 de ani de experiență va primi în luna ianuarie un salariu brut de peste 7.800 de lei, cu aproape 900 de lei mai mult. Începând cu luna iunie, salariul său va mai crește cu aproximativ 472 de lei.
De asemenea, alocațiile pentru copii vor cunoaște creșteri semnificative. Alocația pentru copiii de până la 2 ani va crește cu 88 de lei, ajungând la aproximativ 720 de lei. Pentru cei cu vârsta de până în 18 ani, alocația va crește cu 36 de lei, atingând suma de 292 de lei. Aceste ajustări reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației, care în acest an a fluctuat între 5 și 10 procente.
Pensionarii vor beneficia și ei de creșteri începând din ianuarie, cu punctul de pensie crescând la 13,8%. Mai mult, începând cu 1 septembrie, aceștia vor primi o mărire suplimentară după recalcularea pensiilor.