Multe dintre proiectele majore de fluidizare a traficului în Oradea par să fi eșuat în a-și atinge scopurile propuse, lăsând locul unei aglomerații crescute și redistribuirii problemelor către alte zone.
În prima zi de școală, pasajele de sub piețele Gojdu și Cetate din Oradea au fost supuse testului real. Efectul? Un trafic dens și disconfort pentru șoferi.
Din cartiere spre centrul orașului, traficul s-a blocat imediat după ora 7 dimineața. Zonele precum Rogerius spre podul Dacia au devenit puncte de congestie, iar distanțe care ar fi trebuit parcurse în câteva minute s-au întins la aproape 20 de minute.
O serie de probleme au generat blocaje considerabile: semafoare defecte, cozi de mașini întinse de-a lungul liniei de tramvai și îngreunarea circulației acestora, cu impact inclusiv asupra traficului de mașini.
Și traficul dinspre cartierul Nufărul către centrul orașului a fost afectat de această situație, generând aglomerație și disconfort pentru călători. Cozi de mașini s-au format pe arterele către centrul orașului și pe căile de acces, inclusiv pe străzile Horea și Mihai Viteazul, precum și pe Calea Mareșal Averescu.
Sursa: eBihoreanul.ro
Unul dintre punctele critice a fost sensul giratoriu de lângă Oradea Plaza, unde mașinile care încercau să evite pasajele și să ajungă spre centrul orașului au rămas blocate, generând cozi mari și întârzieri semnificative.
Pe direcția dinspre Calea Mareșal Averescu spre Primăria Oradea, situația s-a dovedit a fi și mai dificilă. Limitările impuse de pasaje au obligat mașinile să coboare în subteran și să-și croiască drum către zona centrală, generând cozi lungi de mașini care s-au întins, uneori, pe parcursul întregului Parc 1 Decembrie, până la intersecția cu alte străzi importante.
Aceste probleme au inclus și un punct de conflict major la intersecția de lângă Grădinița 30, care a generat în mod rapid cozi de mașini pe străzile Mihai Viteazul și Traian Moșoiu, conform ebihoreanul.ro
În ciuda eforturilor de a îmbunătăți fluxul de trafic, rezultatele sugerează că pasajele implementate nu au avut impactul scontat. Astfel, Oradea rămâne în fața provocării de a găsi soluții eficiente pentru a gestiona și a fluidiza traficul în oraș, fără a muta doar problemele de la un punct la altul.
Sursa: eBihoreanul.ro