Connect with us

Politica

Tăriceanu, atac devastator la Predoiu.

Calin Roman

Published

on

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, îl atacă dur pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru că insistă cu desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Tăriceanu spune că Predoiu ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unități discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistrații României să aibă un dosar pe numele lor.

”Dezaprob încăpățânarea pe care ministrul Justiției o afișează atunci când vine vorba de desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Mă enervează și mai mult faptul că, neavând argumente proprii, apelează la: așa ne-a spus GRECO, așa ne-a spus Comisia Europeană, așa ne-au recomandat X și Y (de obicei persoane sau instituții din afara României).

Corupția este un fenomen care trebuie combătut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combătută de noi toți și nu doar de câțiva aleși de sistem și puși pe un soclu de pe care taie și spânzură.

Oricât de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu încălcarea legii, cu abuzuri și în final cu prețul distrugerii independenței justiției. A combate corupția prin încălcarea independenței magistraților, prin implicarea serviciilor de informații în procesul penal, prin supravegherea masivă a populației, prin influențarea rezultatului unui proces penal, va genera în final o corupție și mai mare. Și cine ne va apăra de aceasta atunci când judecătorii o să fie din nou la mâna procurorilor și a generalilor din servicii?

Dosare clasate misterios și rapid

În loc să se gândească la desființarea Secției Speciale, dl Predoiu ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unități discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistrații României să aibă un dosar pe numele lor. Să investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare să fie clasate în mod misterios și rapid în momentul în care trebuiau transferate la noua Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Clasarea lor rapidă, probabil de frica de a nu se descoperi că erau dosare doar cu subiect dar fără obiect, ne face să credem că, în cea mai mare parte, aceste dosare au fost făcute doar cu scop de șantaj, de a ține judecătorii agățați cu ele și a li se “arăta pisica” atunci când DNA-ul avea vreun interes.

Modelul “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”

Dacă dl Predoiu nu poate face asta, din varii motive, ar trebui măcar să dea șansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor să se poată întoarce direct și imediat asupra celor care le-au distrus viața, familia, reputația, afacerea. Pe modelul “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.Problemele reale din justiție nu se pot rezolva băgându-ne capul în nisip și nici apelând la soluții de import, ci găsindu-le rezolvarea în interior”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Emil Boc s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: Investiții majore și colaborare instituțională

Dani Muresan

Published

on

Sursa:Facebook/Emil Boc

Astăzi, la Cluj-Napoca, a avut loc o întâlnire între primarul Emil Boc și ministrul Justiției, doamna Alina Gorghiu.Discuțiile au vizat aspecte esențiale cu privire la modernizarea sistemului judiciar și consolidarea colaborării dintre autoritățile locale și guvernamentale.

Unul dintre punctele de interes abordate a fost sprijinul acordat pentru proiectul de modernizare a Palatului de Justiție Cluj, o investiție semnificativă în valoare de 100 de milioane de euro. Despre acest aspect, ministrul Alina Gorghiu a subliniat importanța infrastructurii judiciare moderne și a declarat: Modernizarea instanțelor este esențială pentru asigurarea unui sistem judiciar eficient și accesibil pentru cetățeni.

Sursa:Facebook/Emil Boc

O altă temă discutată a fost colaborarea în vederea înființării unui Centru de prevenire și tratare a adicțiilor, condus de Primăria Cluj-Napoca. Doamna Gorghiu a evidențiat importanța adoptării unor modele de bune practici, atât la nivel național, cât și internațional, afirmând: Abordarea integrată și preventivă a problemelor legate de adicții este crucială pentru sănătatea comunității.

Sursa:Facebook/Emil Boc

De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea relocării secției externe a Penitenciarului Gherla din municipiul Cluj-Napoca într-o altă locație. Această inițiativă are drept scop îmbunătățirea condițiilor de detenție și adaptarea sistemului penitenciar la standardele actuale.

În încheiere, au fost abordate și alte aspecte tehnice referitoare la colaborarea instituțională dintre administrația locală și Ministerul Justiției. Cu privire la acestea, ministrul a subliniat necesitatea unei cooperări strânse pentru a asigura buna funcționare a sistemului judiciar la nivel local.

Această întâlnire a evidențiat angajamentul autorităților în promovarea reformelor în domeniul justiției și dezvoltarea infrastructurii judiciare, reflectând o atitudine proactivă în îmbunătățirea calității serviciilor publice.

Sursa:Facebook/Emil Boc

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Primarul Clujului, Emil Boc: “Nu plec de la Cluj. Iubesc prea mult acest oraș”

Dani Muresan

Published

on

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a infirmat cu fermitate zvonurile privind o posibilă candidatură la alegerile europarlamentare, într-o intervenție la ZIUA LIVE. Boc a subliniat că legăturile sale puternice cu orașul îl determină să rămână la conducerea acestuia, punând accent pe viitorul localității.

În timpul emisiunii, primarul a declarat: “Nu plec de la Cluj. Iubesc prea mult acest oraș încât să plec. Mă interesează în primul rând viitorul acestui oraș.” Aceasta este o replică la speculațiile vehiculate de adversarii săi politici, care sugerau o eventuală candidatură la Bruxelles.

Emil Boc a fost explicit în respingerea acestei ipoteze: “Am spus-o clar ca lumina zilei: «Nu plec de la Cluj». Să fie o dată clar pentru toată lumea.” În plus, Boc a subliniat că discuțiile despre eventuale candidaturi la Primărie sunt premature, iar focusul său este pe problemele actuale ale orașului.

Referindu-se la ofertele primite de la alte partide politice, Boc a menționat: “Nu mă consider eu o ‘locomotivă’. Da, am avut o asemenea ofertă, am apreciat enorm de mult eleganța domnului președinte Ciucă, a conducerii partidului, dar am spus «Mulțumesc foarte mult, sunt, evident, trup și suflet alături de PNL, pun umărul la tot ce înseamnă susținerea Partiului Național Liberal, dar nu sunt interesat să plec de la Cluj»”, a afirmat Emil Boc.” În contextul speculațiilor cu privire la candidații pentru europarlamentare, Boc a subliniat că orașul deja are un europarlamentar consacrat, evidențiind contribuția semnificativă a Clujului în Parlamentul European prin persoana lui Daniel Buda.

Neoficială și, probabil, supusă schimbărilor, a “transpirat” prima listă cu candidații alianței dintre social-democrați și liberali pentru alegerile europarlamentare. Printre cei 19 candidați comuni, Daniel Buda, Președintele PNL Cluj, iese în evidență în mod deosebit, fiind menționat în această listă alături de Senatorul PSD Cluj, Vasile Dâncu.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Politica

Românii sunt chemați la vot în 2024 conform Calendarului Electoral

Anamaria Ioana

Published

on

Coaliția PSD-PNL a stabilit Calendarul Alegerilor din România pentru anul 2024, marcând o premieră prin organizarea tuturor scrutinurilor în aceeași perioadă.

După o perioadă de peste o lună de negocieri, cele două partide au ajuns la un consens privind unificarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Astfel, pe 9 iunie, cetățenii români vor fi chemați la vot atât pentru a-și alege reprezentanții locali, cât și pentru a-și exprima opțiunile la nivel european.

În plus, coaliția PSD-PNL a decis să anticipeze alegerile prezidențiale din 2024, programate acum pentru luna septembrie (față de data precedentă din 2019, când au avut loc în noiembrie, pe 10 și 24).

Alegerile parlamentare sunt programate pentru luna decembrie (în 2020, având loc pe 6 decembrie), completând astfel calendarul electoral pentru anul respectiv.

Calendarul alegerilor din 2024
9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
septembrie 2024 – alegeri prezidențiale;
8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.

Pentru alegerile prezidențiale din România, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că sunt luate în calcul trei variante de date pentru cele două tururi ale scrutinului: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie sau 15 și 29 septembrie.

În România, alegerile locale, europarlamentare și parlamentare sunt conduse printr-un singur tur electoral.

Pentru alegerile prezidențiale, se organizează două tururi în situația în care niciunul dintre candidați nu reușește să obțină mai mult de 50%+1 din totalul voturilor exprimate.

Frecvența alegerilor locale și parlamentare este la patru ani, în timp ce scrutinurile pentru alegerea europarlamentarilor și a președintelui României sunt organizate o dată la cinci ani.

𝐈𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare înseamnă că românii vor vota, în aceeași zi, atât pentru primari și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pentru politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European.

Fiecare alegător va primi câte  5  buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primar;
  • unul pentru consiliul local;
  • unul pentru consiliul județean;
  • unul pentru alegerea primarilor de sectoare în București.

În București, procesul de votare devine mai complex, deoarece fiecare alegător va primi 5 buletine de vot.

Buletinele sunt distribuite astfel:

  • unul pentru selectarea listei de europarlamentari;
  • unul pentru votul la nivelul primăriei sectorului respectiv;
  • unul pentru alegerea consiliului local al sectorului;
  • unul pentru votul primarului general al municipiului București;
  • unul pentru alegerea listei Consiliului General al Municipiului București.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite