Cluj-Napoca marchează o performanță remarcabilă în sectorul imobiliar, stabilind un nou record național în ceea ce privește prețul mediu la apartamente.
În începutul primăverii, tendința de creștere a prețurilor la locuințe continuă să fie constantă, cu Cluj-Napoca marcând un nou record, Oradea urcând pe poziția întâi în topul prețurilor, iar Constanța apropiindu-se de nivelurile din București, arată o analiză a Imobiliare.ro. În același timp, Craiova și Sibiu devin orașe din ce în ce mai scumpe, în timp ce Iași rămâne cel mai accesibil mare centru regional din România. În contrast, piața rezidențială din Ploiești se menține stabilă, cu o creștere de doar 0,2% într-un an.
Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro, a subliniat: “Piața rezidențială continuă să surprindă, performând peste așteptări și în acest început de an. Creșterea este cu atât mai notabilă în orașele mai mici, precum Oradea, unde prețul mediu a depășit pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Cu toate acestea, cumpărătorii din România rămân privilegiați în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor comparativ cu alte țări europene.”
La Cluj-Napoca, prețul mediu cerut pentru apartamente a atins un nivel record de 2.666 euro/mp util, marcând o creștere cu 10% față de anul anterior. Deși aceste proprietăți se vând cel mai greu, cu o medie de aproximativ 3-4 luni, cererea rămâne ridicată.
Oradea a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri, cu un avans de 15% față de anul anterior, ajungând la un preț mediu de 1.550 euro/mp util. Timișoara, deși a coborât pe locul trei în topul orașelor cu cele mai mari prețuri, a avut o creștere lentă în ultimele 12 luni. În Brașov, scumpirile au fost de 15%, iar vânzările s-au menținut constante până la jumătatea lui 2022, urmată de o creștere accelerată.
În București, prețurile au început să crească după o perioadă de scăderi, iar acum se situează la 1.663 euro/mp util, cu o creștere de aproape 7% față de anul anterior. Constanța a înregistrat o creștere de 10%, iar Craiova și Sibiu au avut și ele creșteri semnificative. În Iași, deși prețurile au crescut cu 9%, rămân la un nivel scăzut comparativ cu alte orașe. În Ploiești, prețurile au stagnat, media fiind de 1.087 euro/mp util.