Un nou studiu arată că persoanele care au avut Covid sever pot avea de trei ori mai multe şanse de a prezenta leziuni ale organelor principale, inclusiv plămâni, creier şi rinichi. Cercetătorii cred că există o legătură directă cu gravitatea bolii.
Studiul, publicat în Lancet Respiratory Medicine, a analizat 259 de pacienţi care s-au îmbolnăvit grav şi au ajuns în spital, potrivit BBC.
La cinci luni după ce au fost externaţi, RMN-urile la organele principale au arătat unele diferenţe semnificative în comparaţie cu un grup de 52 de persoane care nu au avut niciodată Covid. Cel mai mare impact a fost observat la plămâni, unde RMN-urile au fost de 14 ori mai susceptibile de a arăta anomalii. RMN-urile au fost, de asemenea, de trei ori mai susceptibile de a arăta unele anomalii la nivelul creierului şi de două ori mai susceptibile la nivelul rinichilor.
Nu a existat nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte sănătatea inimii sau a ficatului. Cercetătorii cred că există o legătură între gravitatea bolii şi riscul de a prezenta leziuni ale organelor.
Dr. Betty Raman, de la Universitatea din Oxford şi unul dintre principalii cercetători ai studiului, spune că este clar că cei care trăiesc cu simptome de long Covid pot suferi mai uşor unele leziuni ale organelor.
“La cinci luni după ce au fost externaţi din spital, am găsit mai multe anomalii la plămâni, creier şi rinichi la aceşti pacienţi decât în grupul care nu a avut niciodată Covid”, a spus ea: “Vârsta pacientului, cât de grav a fost bolnav, precum şi dacă a avut şi alte boli în acelaşi timp, au fost toţi factori importanţi pentru a determina dacă am găsit sau nu leziuni la aceste organe importante din corp”.
Studiul face parte dintr-un efort mai amplu de înţelegere a efectelor pe termen lung ale Covid asupra celor care au fost spitalizaţi.
Constatările sugerează că persoanele cu Covid lung ar putea avea nevoie de servicii de urmărire pe termen lung pentru a-şi monitoriza sănătatea organelor.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link