În urma unei ample anchete a DNA a ieșit la iveală modul în care se desfășoară angajările în sistemul medical din România: nu pe criterii de competență, ci pe baza unor sume consistente de bani. O sumă cuprinsă între 15.000 de euro pentru postul de asistentă și 2.000 de euro pentru cel de brancardier sau infirmieră era necesară pentru a obține un loc de muncă la Spitalul Județean din Botoșani.
Acțiunea procurorilor DNA a constat în 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, investigând un dosar complex de dare de mită în cadrul angajărilor în instituția spitalicească menționată.
Potrivit informațiilor furnizate de sursele Digi24, candidații dornici să lucreze în acest spital, indiferent de poziția dorită, erau obligați să ofere sume cuprinse între 2.000 și 15.000 de euro, dezvăluind astfel existența unei rețele extinse, presupus a fi implicată și în sfera politicului la nivel local.
“Din datele obținute în urma anchetei, rezultă că mita solicitată de cei interesați să se angajeze la Spitalul Județean din Botoșani pornea de la 2.000 de euro și putea ajunge până la 15.000 de euro, în funcție de tipul postului vizat. Informațiile pe care le deținem indică faptul că cei investigați acum de către procurori și polițiști în regiunea Moldovei plăteau pentru orice fel de poziție, indiferent dacă era vorba de o funcție de execuție, de asistentă, brancardier, infirmieră sau chiar pentru posturi de conducere.
Se investighează inclusiv modul în care au fost făcute numirile în poziții de conducere la nivelul spitalului, atât în ceea ce privește funcțiile de management, cât și pe cele de șefi de secție”, relatează digi24.ro.