Președintele Klaus Iohannis a semnat legea care le permite medicilor de familie să își transforme cabinetele în ”unitate sanitară de utilitate publică”.
Actul normativ adoptat modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul declarării cabinetelor de medicină de familie, precum şi a punctelor de lucru ale acestora, unităţi sanitare de utilitate publică.
Așadar, cabinetele medicilor de familie vor putea obține, la cerere, statutul de unități sanitare de utilitate publică, iar autoritățile locale vor pune la dispoziție, gratuit spațiile respective.
Până acum, din cauza faptului că, spre deosebire de spitale, cabinetele de medicină de familie nu erau declarate prin lege ca fiind unități de utilitate publică, autoritățile locale nu puteau da în folosință gratuită către medicii de familie, prin contracte de comodat, spații aflate în proprietatea publică.
Noile prevederi menţionează că „asistenţa medicală primară este asigurată prin cabinetul de medicină de familie, care poate fi unitate sanitară de utilitate publică”, cu precizarea că statutul de „unitate sanitară de utilitate publică” se va acorda cabinetelor de medicină de familie, la cerere.
Modificările legislative stipulează că medicii de familie care au cabinet vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru cu statut de utilitate publică numai dacă asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.
Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie a furnizat date conform cărora doar 47% din localităţile din România au suficienţi medici de familie. Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie, respectiv 559.611 de persoane nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc.
Source link