Peste jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali care includ dieta neadecvată, consumul de tutun şi de alcool, dar şi activitatea fizică scăzută, a declarat marţi consilierul prezidenţial Diana Păun.
“Cercetările internaţionale demonstrează din ce în ce mai evident impactul pe care educaţia îl are asupra rezultatelor sănătăţii. O populaţiei mai bine educată de la cele mai fragede vârste se bucură de o sănătate mai bună pe tot parcursul vieţii datorită pe de o parter accesului la venituri mai mari, dar şi a atenţiei acordate determinanţilor sănătăţii, generând implicit mai puţine costuri de îngrijire a sănătăţii. Cu toţii ştim că bolile responsabile de costurile în creştere ale asistenţei medicale precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare ar apărea la o treime până la jumătate din ratele actuale, dacă populaţia ar avea niveluri mai înalte de educaţie în mod special în domeniul nutriţional. În România peste jumătate din totalul deceselor poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali care includ dieta neadecvată, consumul de tutun şi de alcool dar şi activitatea fizică scăzută”, a afirmat Păun, conform Agerpres.
În opinia sa, promovarea politicilor de sănătate cu accent pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate trebuie să constituie un obiectiv central al oricărui sistem de sănătate şi al oricărui sistem de educaţie.
Diana Păun consideră că educaţia pentru sănătate, care o include implicit pe cea nutriţională, reprezintă o componentă fundamentală a sistemului de educaţie.
“Demersul de a introduce educaţia pentru sănătate ca materie în şcoli este unul vechi care a fost lansat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. (…) Personal, îmi doresc foarte mult ca această materie să se regăsească în curriculă, nu ca materie opţională, ci ca materie obligatorie. Un copil bine educat şi mai ales bine îngrijit devine un adult sănătos pregătit pentru o lume complexă şi din ce în ce mai competitivă”, a mai spus medicul.
Consilierul prezidenţial Diana Păun a participat, marţi, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea “O educaţie nutriţională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noştri”, organizată de preşedinta Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Gabriel Toncean.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link