La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde, a informat INSP, cu prilejul Zilei Mondiale a Osteoporozei.
Aproximativ 80% dintre pacienţi nu sunt încă diagnosticaţi şi trataţi pentru osteoporoză, după ce au suferit o fractură osteoporotică, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu prilejul zilei mondiale a acestei afecţiuni, marcată anual pe 20 octombrie.
Se estimează că doar o treime dintre fracturile vertebrale ajung în atenţia clinicienilor.
Ziua Mondială a Osteoporozei este dedicată conştientizării la nivel mondial a necesităţii prevenirii, diagnosticului şi tratamentului acestei afecţiuni şi altor boli ale oaselor înrudite. Sloganul acestui an este “Pentru oase mai puternice”.
Se estimează că, la nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de 50 de ani şi peste vor suferi o fractură osteoporotică. La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.
“Osteoporoza face ca oasele să devină slabe şi fragile, astfel încât acestea se rup cu uşurinţă – chiar şi ca urmare a unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mişcări bruşte. Peste 55% dintre pacienţii cu fracturi de şold au în antecedente o fractură vertebrală (a coloanei vertebrale). O fractură în antecedente este asociată cu un risc crescut cu 86% pentru orice fractură ulterioară. Riscul de a suferi o altă fractură este deosebit de mare mai ales în primii doi ani după fractura iniţială”, afirmă specialiştii.
Potrivit acestora, fracturile cauzate de osteoporoză pot pune viaţa în pericol şi reprezintă o cauză majoră a durerii şi a dizabilităţii pe termen lung. Fracturile vertebrale pot duce la dureri de spate, scădere în înălţime, deformare, imobilizare, număr crescut de zile de spitalizare şi reducerea funcţiei pulmonare.
De asemenea, aproximativ 60% dintre pacienţii care au suferit o fractură de şold necesită încă asistenţă după un an şi 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung. Ratele de mortalitate de până la 20-24% sunt observate în primul an după o fractură de şold, indică sursa citată.
Recomandările medicilor pentru a vă păstra oasele puternice:
Faceți mai multă mișcare – încercați să exersați 30-40 de minute, de trei-patru ori pe săptămână, incluzând în program exerciții cu greutăți și de rezistență;
Adoptați o dietă nutritivă și echilibrată, care să includă suficient calciu;
Intoleranță la lactate? Aflați de care produse lactate vă puteți bucura cu moderație;
Petreceți mai mult timp afară pentru a vă asigura că primiți suficientă vitamina D sau luați suplimente dacă e necesar;
Evitați fumatul și consumul de alcool.
Evaluarea riscului de osteoporoză. Care sunt factorii de risc
Source link