La 17 noiembrie 2023 este marcată Ziua Mondială a Prematurităţii. Anual, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen, adică înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină.
Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.
În România, la fiecare 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, indică Asociația Prematurilor.
Printre factorii de risc care pot genera o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.
Potrivit prof. univ.dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinică Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Universitar de Urgență București, spune că patru din zece mame nu își monitorizează sarcina și aici intervine factorul de risc care duce la nașterea prematură: „în momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil”.
Referitor la investigațiile pe care trebuie să le facă o tânără mămică, potrivit medicilor, pe de o parte sunt recomandate investigațiile uzuale efectuate prin medicul de familie iar, pe de altă parte, investigații complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe nașteri premature.
„În Spitalul Universitar de Urgență București, femeile beneficiază de investigații complexe legate de germenii și factorii infecțioși care duc la nașteri premature, din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeola, herpes. Toate aceste investigații se pot face prin internări clasice.
De asemenea, se pot face investigații suplimentare legate de statusul de coagulare, modificările trombofilice și de sindrom antifosfolipidic, care prin tulburări de coagulare duc la oprirea în evoluție a sarcinilor sau la o naștere prematură.
Nu trebuie să uităm investigațiile legate de germenii situați la nivelul tractului vaginal și cervical, care duc la ruperea prematură de membrane, care este urmată de o naștere a unui produs de concepție mai mic și infectat”, a explicat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a spitalului.
La Cluj-Napoca, Ziua Mondială a Prematurităţii a fost marcată în Secția Clinică Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență în cadrul unui eveniment la care au participat familii ale unor copii născuți prematur și personalul medical de pe secție – vezi AICI.
Source link