”Moartea domnului Lăzărescu”, comedia neagră a lui Cristi Puiu s-a repetat la mai bine de 22 de ani de la povestea pacientului decedat pentru că spitalele nu l-au internat la timp pentru a-i salva viața.
”Moartea domnului Lăzărescu” este un film românesc regizat de Cristi Puiu în 2005. Scenariul prezintă povestea unui pensionar care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Filmul este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit.
După 22 de ani, în România lui 2023 se întâmplă în caz similar. Un sătmărean în vârstă de 52 de ani a decedat după ce a avut un accident cu scuterul. Acesta lucra ca șofer în Germania, dar a venit în vacanță acasă. Joia trecută acesta a ieșit la plimbare cu un scuter, iar într-o clipă de neatenție s-a dezeclibrat și a căzut din mers. Un martor a sunat la 112. Omul ar fi urcat pe propriile picioare în ambulanța venită să îl transporte la spital, potrivit Presa SM.
Bărbatul ar fi suferit o fisură la trahee, iar cum Satu Mare nu are secție specializată pe chirurgie toracică, medicii ar fi cerut transferul către un alt centru din țară. Oradea, Baia Mare și Cluj erau centrele unde sătmăreanul ar fi putut primi îngrijirea medicală care să îi salveze viața dar, spun doctorii sătmăreni, transferul a fost refuzat.
Prima dată au încercat la Spitalul din Cluj, dar au fost refuzați pe motiv că ar trebui să încerce întâi la Baia Mare pentru că e mai aproape. La Spitalul din Baia Mare nu mai erau însă locuri, așa că s-a încercat transferul la Oradea, dar fără succes. Reprezentanții Spitalului din Satu Mare spun că nu e prima oară când apelează la spitale din județe învecinate pentru transferul pacienților și sunt refuzați, a transmis digi24.ro.
Pacientul a rămas la Spitalul din Satu Mare până dimineață, când a suferit un stop cardio-respirator, iar pe fondul mai multor complicații a murit. Familia a contactat un avocat și a anunțat că va da spitalul în judecată. Totodată, familia a depus plângere la Colegiul Medicilor.
„Medicul de gardă din ATI din serviciul de urgență, din UPU, din Satu Mare, a contactat medicul de gardă din chirurgia toracică a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj. I s-a spus să adreseze celui mai apropiat Centru de Chirurgie Toracică, din Baia Mare, care are dotarea necesară, Terapie Intensivă. E la o oră distanță și poate să îi monteze tub de dren. I-a spus exact ce trebuie să facă”, a declarat Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, citat de Stirile ProTV.
Cei de la Spitalul din Satu Mare susțin că bărbatul era transportabil, dar că au fost refuzați de toate cele trei centre medicale.
Source link