Medicii de la Neonatologie 1 și 2 din Cluj-Napoca și părinții copiilor născuți prematur s-au întâlnit joi, cu ocazia Zilei Internaționale a Prematurității.
Întâlnirea dintre personalul medical al secției de Neonatologie I a Spitalului Județean Clinic de Urgență din Cluj-Napoca și părinții care-și țineau în brațe copii născuți prematur în această secție, a fost impresionantă. Poveștile s-au spus cu glasuri gâtuite de emoție și cu lacrimi în ochi. Părinții bebelușilor născuți prematur, care au așteptat săptămâni la rând să-și vadă copii acasă, le-au mulțumit celor care au făcut tot ce au putut ca acest lucru să se întâmple.
“Sunt tătic de fetiță născută prematur, la 770 de grame. Suntem din Bistrița și suntem aici să vă mulțumim. A fost greu, dar mai mult frumos decât greu. Vom rămâne profund recunoscători medicilor, asistentelor, tuturor celor din spital”, a spus unul dintre părinții veniți la întâlnirea de la Secția de Neonatologie I.
“Sunt mămică de prematuri, sunt atât de emoționată că nici nu îmi găsesc cuvintele. Dacă dumneavoastră nu erați lângă noi, dacă nu erați aici zi și noapte, noi nu am fi putut depăși momentul acesta, iar ei (copiii) sunt dovada vie că se poate. Vă mulțumim din suflet. Am apreciat că am fost mereu ținuți la curent de medici, asistente indiferent de cât de dură a fost realitatea – abia după aceea am înțeles de ce nu ni s-a putut spune ‘va fi bine!’. Viața unor micuți prematuri e atât de fragilă și se pot întâmpla atâtea încât, într-adevăr nimeni nu-ți poate garanta că va fi bine“, a spus Roxana, mama unor gemeni născuți la 30 de săptămâni.
Printre părinții veniți să se întâlnească cu cadrele medicale care le-au îngrilit copilașii a fost și Florina, mămica unei fetițe născută la doar 23 de săptămâni, cu o greutate de 570 de grame un caz “record” pentru Secția de Neonatologie 1.
“A fost totul neașteptat. Eu nu aveam speranțe, sunt mai pesimistă de felul meu, dar am învățat să fiu optimistă datorită doamnelor doctor și asistentelor de aici care s-au purtat excepțional, chiar nu am cuvinte să le mulțulțumesc. Am născut la 23 de săptămâni și 2 zile, Ema a avut 570 de grame și a scăzut la 440. Am stat în spital 4 luni și jumătate. Mi se spunea că trebuie să am răbdare, acum e bine, are 5 luni de la naștere, ea ar fi trebui să aibă în jur de 5-6 săptămâni acuma…Sunt așa de mândră!“, a spus Florina.
Fiecare copil născut prematur are o poveste deosebită, iar aceasta îi impresionează profund și pe cei care se luptă ca cei mici să ajungă acasă.
“Cu fiecare copil pleacă de aici, pleacă și o parte din sufletul nostru. Nu vă dați seama, dar este o muncă fantastică – ajungi acasă și te gândești: oare am făcut totul, oare pot face mai mult, oare ce se întâmplă, cu cine să vorbesc, ce mai avem de făcut? Este un drum lung. Ne bucurăm de fiecare oră, de fiecare zi pe care rușim să o ducem mai departe împreună. Dacă mămicile cred în lucrurile pozitive, lucrurile se vor întâmpla – este cineva și acolo sus care ne ajută“, a spus cu lacrimi în ochi prof. dr. Gabriela Zaharie, șefa secției de Neonatologie I a SCJU Cluj-Napoca.
Anual, beneficiază de îngrijiri în cele două secții de neonatologie ale Spitalului Județean Clinic de Urgență din Cluj-Napoca aproximativ 500 de prematuri, născuți atât în Cluj, cât și în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici. Și tot anual, unii dintre părinți se întorc cu cei mici pentru a sărbători alături de medicii și asistente Ziua Prematurității:
Source link