Categories: Sanatate

Nu e bine! 15% dintre românii expuși riscului de sărăcie nu au putut primi servicii medicale în 2022


România este în topul țărilor din UE cu cele mai mari ponderi ale pacienților care nu au putut beneficia de servicii medicale, în 2022, din cauza lipsei banilor, a listelor de așteptare sau a distanței față de spitale.
Marți, 12 decembrie, este marcată Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate. Această zi vizează creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate eficiente, pretutindeni. De exemplu, în 2022, la nivelul UE, 3,3% dintre persoanele care aveau nevoie de examinări medicale nu au putut să le primească din motive financiare, din cauza listelor lungi de așteptare sau a distanței. 

Țările UE care au raportat cele mai mari valori au fost: Grecia (16,7%), Finlanda (9,6%), România (7,9%) și Letonia (7,1%), arată o analiză Eurostat. La polul opus, se aflau Germania (0,5%), Cehia (0,3%) și Cipru (0,1%), țări în care persoanele cu probleme medicale au avut în cea mai mare proporție acces la examinări.

Potrivit sursei citate, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie din UE care au raportat astfel de nevoi nesatisfăcute a fost de 6,1%, de două ori mai mare decât a celor care nu sunt expuși riscului (2,8%).

Modele similare au fost vizibile în întreaga UE, cu excepția Spaniei (unde 2,0% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului de sărăcie au raportat nevoi nesatisfăcute față de 1,6% dintre persoanele expuse riscului) și Țările de Jos (0,8% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului și 0,6% din cei expuși riscului de sărăcie). În Grecia, ponderea raportată a fost cu 14,5 puncte procentuale (pp) mai mare în rândul celor expuși riscului de sărăcie (28,8%) comparativ cu cei care nu sunt expuși riscului (14,3%). 

Discrepanțe mari au apărut și în România, unde diferența a fost de 9,4 pp (15,5% față de 6,1%), și în Portugalia, cu 8,5 pp (11,7% față de 3,2%). Așadar, în România, 15% din persoanele expuse riscului de sărăcie nu au putut primi servicii medicale, din motivele enumerate mai sus, față de 6,1% din rândul cetățenilor care nu sunt expuse acestui risc.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago