Sponsorizat
Categories: Sanatate

Premieră, în România, la Secția de Neonatologie I din Cluj: Sisteme de camere pentru transmisiuni live la terapie intensivă/ Părinții, incluși în îngrijirea nou-născutului

Sponsorizat
Sponsorizat


În Secția Neonatologie I a SCJU Cluj-Napoca, a început, în urmă cu un an, implementarea unui proiect care are ca scop creșterea calității serviciilor medicale și sociale de Terapie Intensivă Neonatală prin îmbunătățirea comunicării între familii, medici și copiii aflați în îngrijire pe terapie intensivă, prin realizarea unei platforme digitale care încorporează comunicarea video părinți-nou-născuți, educarea părinților despre puericultură.
Prematuritatea reprezintă cauza principală a mortalității infantile, fiind o problemă importantă a tuturor sistemelor de sănătate. Copiii născuți prematur au nevoie de îngrijiri specializate complexe, adesea în echipe medicale multidisciplinare.

Secţia Clinică Neonatologie I și II sunt maternități de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi a nou-născuţilor cu risc major, născuţi în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici pentru îngrijiri specializate. Conform statisticilor oficiale, anual, aproximativ 500 de nou-născuți prematur beneficiază de îngrijiri în cele două secții ale spitalului.

Din 2023 Secția Neonatologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca derulează, în paralel, proiectele SUS-TIN și RISEinFAMILY.

Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS a lansat, în premieră în România, în luna mai a acestui an, împreună cu secția de neonatologie din cadrul SCJU Cluj-Napoca, platforma SUS-TIN. Prin intermediul acesteia, părinții care au un nou-născut internat pe secția de terapie intensivă își pot vedea copilul live, zilnic, timp de o oră, cu ajutorul camerelor video care au fost instalate în secție. 

“Camerele sunt poziționate deasupra fiecărui incubator și astfel există posibilitatea să vezi copilul, mai ales mama îl vede că se poate atinge, că zâmbește, participă cumva la manoperele acestea de îngrijire”, a explicat prof. dr. Gabriela Zaharie, șefa secției de Neonatologie I a SCJU Cluj-Napoca.

“Sunt o mamă de gemeni născuți prematur, în București, în săptămâna 30 de gestație, așa că am trecut prin toate provocările unui părinte a unui copil născut prematur. Asta s-a întâmplat acum 14 ani și am putut să-mi iau fetița în brațe după 824 de ore, adică peste 30 de zile. Am inițiat această asociație în 2013 cu gândul de a duce familiile mai aproape și de a le implica în îngrijirea nou-născuților”, a povestit Corina Croitoru, fondatoarea ARNIS, asociația care a inițiat acest proiect.

“Imaginați-vă, dacă sunt în România maternități care închid ușile, aici am reușit să deschidem ușile și părinții să-și vadă bebelușii de acasă. Este important pentru părinți, mai ales pentru cei care sunt din alte județe sau care lucrează în străinătate… Am fost întrebată de ce Cluj? Pentru că este un oraș dezvoltat din punct de vedere IT – acesta a fost unul dintre motivele alegerii mele, și lumea va fi mai deschisă să implementeze acest proiect”

Dezvoltarea platformei online SUS-TIN în secția de Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a început  în luna august 2022, iar din luna mai 2023 aceasta este funcțională. Imaginile nu se stochează, se transmit fără sunet, iar camera poate fi accesată doar de părinți.

Este vorba despre o rețea de 25 de camere video, focalizate pe incubator sau pătuț.

Tot prin proiectul SUS-TIN se derulează cursuri de puericultură gratuite pentru părinți și din această toamnă se facilitează comunicarea pe chat sau întâlniri online cu medicul curant din spitalul clujeat, dar și remindere de programări pentru recuperarea medicală ulterioară a copilului.

De asemenea, ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului, în cadrul proiectului RISEinFAMILY , parte dintr-un consorțiu european ce cuprinde opt țări.

În cadrul proiectului, care se desfășoară pe parcursul a 48 de luni, modelul FICare va fi implementat prin șapte programe pilot, care vor include evaluarea clinică a aproximativ 2.800 de nou născuți și educarea familiilor a aproximativ 1.600 de nou-născuți de risc înalt. 

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Vino să te bucuri de "Oser" în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!…

1 hour ago

Clujul e poarta spre paradis! Descoperă TOP destinații de vacanță de pe Aeroport!

Clujul te trimite în paradis! Ghidul complet al destinațiilor de vacanță de pe Aeroportul Cluj-Napoca!…

5 hours ago

România intră în RĂZBOI! Primele drone ROMÂNEȘTI, gata de zbor! Clujul, la putere!

România intră în era dronelor! Producția militară începe ACUM! Clujul, implicat în planul național de…

1 day ago

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine.…

1 day ago

Tudor Chetreanu stârnește dezbateri pe rețelele sociale: Este legal să fii pe bicicletă în zona delimitată?

Tudor Chetreanu, provoacă gândirea critică și atrage atenția asupra regulilor de circulație, a publicat recent…

1 day ago

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în…

2 days ago