Un proiect depus în Parlament propune modificarea Legii Farmaciei, prin impunerea unei distanțe minime între două puncte farmaceutice și a unui număr minim de farmacii în mediul urban.
Proiectul introduce două modificări principale Legii Farmaciei nr. 266/2008. Prima se referă la introducerea unui aviz de funcționare obligatoriu acordat de Colegiul Farmaciștilor din România, prin colegiile teritoriale, în plus față de obligațiile actuale.
În prezent, pentru înființarea unei farmacii este necesară o autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii, nefiind necesar un aviz de la Colegiul Farmaciștilor.
O a doua modificare se referă la impunerea unei distanțe minime de amplasare între două farmacii, de 500 de metri, prevedere neexistentă în legislația actuală, scrie 360medical.ro.
Legea Farmaciei nr. 266/2008 prevede doar obligații legate de criterii demografice pentru amplasarea unei farmacii.
“Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, după cum urmează:
a) în municipiul Bucureşti, o farmacie la 3.000 de locuitori;
b) în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
c) în celelalte oraşe, o farmacie la 4.000 de locuitori”, se precizează în Legea Farmaciei.
Propunerea legislativă modifică partea introductivă a acestui articol, datele privind numărul de locuitori urmând să fie furnizate de Institutul Național de Statistică și nu de autoritatea locală.
“Înființarea unei farmacii comunitate în mediul urban și rural se face în funcție de numărul de locuitori, atestat prin document emis de autoritatea administrației publice locale, potrivit datelor existente la Institutul Național de Statistică”, prevede varianta propusă în proiectul de lege.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link