Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că în România nu se produce niciun medicament inovativ şi că “este extraordinar de important să aducem universităţile de medicină în această zonă” de cercetare.
“În România noi nu producem niciun medicament inovativ. Eu nu ştiu care este motivul pentru care România este exclusă din această zonă şi cred că am putea să dezvoltăm măcar un model economic care să încurajeze investiţii şi să dezvolte şi capacităţi de cercetare-dezvoltare în această zonă. (…) Cred că este extraordinar de important să aducem universităţile de medicină în această zonă, pentru că ele pot să ofere nu numai partea de expertiză, dar pe de altă parte se pot şi dezvolta, aşa cum toţi încercăm să urmăm modele de bună practică din alte ţări, în care universităţile sunt implicate în proiecte majore de cercetare-dezvoltare, inclusiv cu industria farmaceutică şi reuşesc lucruri spectaculoase în ceea ce priveşte cercetarea-dezvoltarea şi dezvoltarea capacităţilor academice. Şi facem lucrul acesta. Ne-am luptat foarte mult încât acest Fond pentru inovaţie să fie posibil. Deocamdată numai posibil, nu este şi real. Dar faptul că el, din punct de vedere legal, este posibil, cred că este un câştig şi e clar că accesul mai rapid la medicaţia inovativă este una dintre ţintele constituirii acestui fond”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, potrivit Agerpres.
Totodată, Rafila a subliniat că accesul la medicamente inovative trebuie să fie în echilibru cu nevoia accesului la acest tip de medicamente şi cu resursele bugetare existente. În acest sens, a precizat că Ministerul Sănătăţii şi CNAS susţin accesul la medicamente inovative, cu condiţia să nu afecteze accesul la medicamentele generice.
“80% dintre medicamente, care reprezintă 20% din resursele financiare, sunt reprezentante de medicamentele generice şi restul de 20%, cu valoare de 80%, de medicamentele inovative. Cred că datoria oricărui guvern responsabil, a unui ministru al Sănătăţii, este să păstreze un echilibru. Cred că nu este un scop în sine pentru industria de medicamente inovative să ocupe piaţa şi pacienţii să nu mai aibă resurse pentru medicamentele generice, în contrapartidă cu medicamentele inovative. Nu cred că acesta este scopul industriei şi sunt multe dintre companiile prezente aici care au în portofoliu ambele tipuri de produse”, a spus el.
Rafila a menţionat că în 2022 au fost introduse 72 de molecule noi pe lista medicamentelor inovative, ceea ce a reprezentat dublul mediei din ultimii ani. În 2023 au fost introduse mai puţine, din cauza situaţiei de criză economică, a mai explicat ministrul.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link