Ministerul Sănătății organizează duminică, 19 noiembrie 2023, concurs național de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.
Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.
În Metodologia de concurs se precizează că decizia de a crește punctajul minim de promovare de la 60% la 65% a fost luată după discuții cu rectorii universităților de Medicină și Farmacie din țară.
“În ziua de 7 sept.2023 și în ziua de 18 sept.2023 au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tg. Mureș și Timișoara. Această întâlnire a avut ca scop stabilirea unor probleme organizatorice, precum și finalizarea proiectului Metodologiei de concurs. În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În acest sens cele 6 universități de medicină și farmacie și-u exprimat acordul scris.
În anul 2022, precum și în anii precedenți, acest procent a fost de 60%. Majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară și respectiv domeniul farmacie, vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, precum și Hotărârea Guvernului nr.403/4 mai 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I la data de 5 mai 2023, prin care pentru anul universitar 2023-2024 cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost stabilită la 5.400 locuri și posturi”, se arată în Ordinul Ministerului Sănătăţii.
Examenul de rezidențiat va avea loc în 19 noiembrie. Candidații primesc 200 de întrebări grilă, iar timpul de rezolvare este de patru ore.
Înscrierile la examenul de rezidențiat se fac prin direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și a municipiului București sau prin ministerele cu rețea sanitară proprie, după următorul calendar:
11-24 octombrie – depunerea dosarelor de înscriere, în zilele de luni până joi, între orele 9:00-16:00 și vinerea între orele 9:00-14:00.
Dosarele de concurs pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, în aceeași perioadă.
Source link