Categories: Sanatate

România implementează proiectul CHESSMEN privind discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente la nivel european


Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România implementează proiectul CHESSMEN, în care mai sunt implicate alte 21 de state europene.
“Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) implementează proiectul de acțiune comună CHESSMEN (Coordonarea și armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente – Rețeaua europeană), alături de alte 27 de autorități de reglementare în domeniul farmaceutic, din 21 de state membre ale Uniunii Europene/Spațiului Economic European (UE/SEE)”, anunţă, luni, Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, ]n ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătății publice, respectiv a accesului pacienților la tratamente. Fie că vorbim de probleme legate de producție, dificultăți întâmpinate pe lanțul de distribuție sau politici de reglementare în domeniul prețurilor la medicamente, impactul asupra populației este același: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluții si strategii complexe.

“În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor și măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acțiune comună CHESSMEN, care urmărește identificarea și diseminarea unor modele și inițiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării și implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autoritățile de reglementare responsabile”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Activitățile cuprinse în cadrul acestei acțiuni comune se concentrează atât pe prevenirea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente, cât și pe crearea de strategii operaționale menite să minimizeze impactul acestora.

Proiectul, care a debutat în 16 ianuarie 2023, este cofinanțat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului EU4Health, și se derulează pe parcursul a trei ani, fiind coordonat de Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA – Agenzia Italiana del Farmaco), cu sprijinul Institutului Național de Sănătate din Italia (ISS-CNS, CNT).

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago