Sponsorizat
Categories: Sanatate

România implementează proiectul CHESSMEN privind discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente la nivel european

Sponsorizat
Sponsorizat


Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România implementează proiectul CHESSMEN, în care mai sunt implicate alte 21 de state europene.
“Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) implementează proiectul de acțiune comună CHESSMEN (Coordonarea și armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente – Rețeaua europeană), alături de alte 27 de autorități de reglementare în domeniul farmaceutic, din 21 de state membre ale Uniunii Europene/Spațiului Economic European (UE/SEE)”, anunţă, luni, Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, ]n ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătății publice, respectiv a accesului pacienților la tratamente. Fie că vorbim de probleme legate de producție, dificultăți întâmpinate pe lanțul de distribuție sau politici de reglementare în domeniul prețurilor la medicamente, impactul asupra populației este același: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluții si strategii complexe.

“În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor și măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acțiune comună CHESSMEN, care urmărește identificarea și diseminarea unor modele și inițiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării și implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autoritățile de reglementare responsabile”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Activitățile cuprinse în cadrul acestei acțiuni comune se concentrează atât pe prevenirea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente, cât și pe crearea de strategii operaționale menite să minimizeze impactul acestora.

Proiectul, care a debutat în 16 ianuarie 2023, este cofinanțat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului EU4Health, și se derulează pe parcursul a trei ani, fiind coordonat de Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA – Agenzia Italiana del Farmaco), cu sprijinul Institutului Național de Sănătate din Italia (ISS-CNS, CNT).

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Sfârșitul unei ere: Armătura Cluj își închide porțile după 141 de ani de activitate…

Pe 24 iunie 2025, acționarii companiei Armătura vor decide închiderea și lichidarea societății, care are…

2 hours ago

Când GPS-ul zice „pe jos”, dar tu iei calul… pe drumul european! 🐎🇷🇴

Cine mai are timp de ambuteiaje când ești un adevărat cavaler urban? Un clujean a…

2 hours ago

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

10 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

20 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

23 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

23 hours ago