Ca urmare a apariției unor noi reglementări, Ministerul Sănătății a decis să introducă modificări în mecanismul de feedback al pacientului care să îl mențină activ.
Mecanismul de feedback al pacientului, care permite pacienților să semnaleze că li s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către medici sau asistente, a fost introdus în spitalele publice în 2016. Pentru că acest mecanism a devenit mai puțin eficient în ultima perioadă ca urmare a apariției unor noi reglementări, Ministerul Sănătății a decis să introducă câteva modificări.
Astfel, un nou act normativ prevede că Ministerul Sănătății va informa automat “autoritățile abilitate” dacă este sesizat de către un pacient cu privire la faptul că i s-au cerut bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical dintr-un spital public.
Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 3.722/2023), publicat vineri în Monitorul Oficial, care modifică și completează ordinul ministrului Sănătății nr. 1.501/2016 (privind aprobarea implementării mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice).
Potrivit noului ordin, în cazul în care un pacient externat dintr-un spital public – sau un aparținător al acestuia – răspunde “DA” la întrebarea nr. 8 din Anexa nr. 1 și formulează o sesizare Ministerului Sănătății, serviciul de integritate și politici publice din cadrul instituției trebuie să o transmită către “autoritățile abilitate”.
Întrebarea 8 din Anexa nr. 1 este următoarea: “Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”
Iată cum arată noul formular de feedback:
O altă modificare este eliminarea referirii la legea abrogată (Legea nr. 677/2001) și înlocuirea cu reglementările actuale relevante – Regulamentul nr. 679/2016 (privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulație a acestor date) şi legislația de punere în aplicare a acestuia.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link