Connect with us

Sanatate

Secretarul general al ONU avertizează: Omenirea nu este în pregătită pentru o nouă pandemie

Tudor Calinescu

Published

on

Secretarul general al ONU avertizează: Omenirea nu este în pregătită pentru o nouă pandemie


Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) afirmă că omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie, informează DPA, potrivit Agerpres.

„Trebuie să facem mai mult”, a declarat secretarul general al ONU cu ocazia Zilei Internaţionale de Pregătire împotriva Epidemiilor, care este sărbătorită pe 27 decembrie.

Secretar general ONU: „Trebuie să renunţăm la dezastrul moral şi medical al ţărilor bogate”
„Trebuie să renunţăm la dezastrul moral şi medical al ţărilor bogate care acaparează şi controlează proviziile de produse medicale în caz de pandemie şi să ne asigurăm că toată lumea să aibă acces la diagnostice, tratamente şi vaccinuri”, a declarat Antonio Guterres, reflectând asupra lecţiilor pe care omenirea le-a învăţat după pandemia de COVID-19.

La iniţiativa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) găzduieşte în prezent o serie de negocieri ce vizează un tratat global privind pandemiile, în vederea îmbunătăţirii reglementărilor şi a pregătirii pentru pandemiile viitoare.

Tratatul urmează să fie adoptat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, programată între 27 mai şi 1 iunie 2024; cu toate acestea, proiectul viitorului tratat, redactat pe 30 de pagini, rămâne extrem de controversat.

Printre altele, actuala propunere reglementează cât de repede sunt împărtăşite informaţiile despre noii agenţi patogeni, cine şi unde va produce vaccinurile şi medicamentele, precum şi modul în care acestea sunt distribuite.

Chiar dacă tratatul va fi adoptat la reuniunea OMS, acesta va intra în vigoare dacă este ratificat de un număr suficient de ţări şi ar fi valabil doar în acele state.

Ţările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetărilor medicale şi că firmele farmaceutice ar fi obligate să adopte o transparenţă a preţurilor.

Proiectul prevede, de asemenea, ca producătorii să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală asupra produselor farmaceutice în cazul unei noi pandemii şi să cedeze o parte din producţia lor către OMS pentru a fi distribuită.

În Germania, sute de plângeri au fost depuse la Curtea Constituţională Federală împotriva acestui tratat. În septembrie, una dintre ele a fost respinsă pe motiv de inadmisibilitate. Reclamantul se temea că OMS ar putea emite directive obligatorii şi că ar putea trece peste deciziile luate de statele suverane cu privire la măsurile de sănătate, în cazul proclamării unor pandemii şi urgenţe sanitare.

Source link

Facebook Comments Box

Sanatate

Florin Piersic a fost Transferat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un Avion SMURD, Seara Trecută

Maria Costea

Published

on

Medicul din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, despre starea de sănătate a marelui actor: „Noi treaba ne-am cam făcut-o”

Decizia de a muta pe Florin Piersic de la Cluj-Napoca la București a fost luată de către actor împreună cu familia sa. Alegerea a fost făcută pentru a continua tratamentul cu antibiotice și pentru ca infecția la genunchi să fie gestionată de același medic care s-a ocupat de această problemă în trecut.

Medicul Horia Roșianu, specialistul de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, a discutat despre starea de sănătate a marelui actor la România TV.

Conform informațiilor medicale, starea marelui actor este stabilă în prezent.

„E o infecție dublă: infecția protezei și infecția sondelor cardiace. E bine. S-a întâmplat să fiu în concediu de odihnă, dar oricum tratamentul antibiotic trebuia făcut. Oricum a fost o nenorocire foarte mare. Când vezi o vegetație pe o sondă cardiacă, nu sari imediat pe ea, trebuie administrat tratament adecvat. Împreună cu o comisie, cu medicii anesteziști, cu colegi de cea mai înaltă clasă, am depistat că pe sonde sunt vegetații, dar s-a pus problema ce se rezolvă mai întâi, infecția protezei de genunchi, sau desfundarea sondelor. Din punct de vedere cardiac, am strâns repede o echipă de 11 colegi și împreună, într-o zi de Paști, duminică dimineață, calmi și liniștiți, în 45 de minute am operat marele actor, am extras stimulatorul și sondele fără nicio problemă.

Atunci am rezolvat acest focar secundar de infecție. Suntem institut de inimă, nu de ortopedie sau de infecțioase. Starea clinică s-a ameliorat, l-am urmărit până astăzi. El nu mai stă foarte bine în institut de inimă, chiar dacă suntem unitate de elită, dar nu suntem de infecțioase sau ortopedie. Noi treaba ne-am făcut-o. Astfel, discutând și cu familia, am pus alternativa. Eu am sugerat că de-al doilea focar de infecție de la genunchi să se ocupe același medic care s-a ocupat de proteza de genunchi, așa cum eu m-am ocupat de sondele pe care eu le-am aplicat acum 15 ani. El trebuia să ajungă într-o unitate unde să continue tratamentul infecțios”, a declarat, la România TV, Horia Roșianu.

Mesajul emoționant transmis de Florin Piersic, de Florii: „Românilor de pretutindeni le transmit toată iubirea mea și speranța că mai e puțin timp să mai pot să mai apar și să-i văd”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de ‘tusea de 100 de zile’, poate provoca fracturi ale coastelor

Stefania Heinz

Published

on

Tusea convulsivă, o afecțiune gravă ce poate avea consecințe fatale în special pentru sugari și copii, a înregistrat o creștere alarmantă de 40% în ultima săptămână.

Tusea convulsivă poate avea consecințe extrem de grave, inclusiv fatale, în special pentru copiii și sugarii nevaccinați. Această afecțiune se răspândește cu ușurință și poate provoca complicații serioase, precum fracturi ale coastelor, pneumonie și convulsii.

Potrivit rapoartelor, autoritățile sanitare avertizează că tusea convulsivă poate duce uneori la apariția herniilor, durerilor de coaste, infecțiilor de ureche și incontinenței urinare. Aceste informații sunt înregistrate în Anglia și Țara Galilor, unde numărul oficial de cazuri de tuse convulsivă a crescut de la 595 la 824 în doar o săptămână a scris The Sun.

Tusea convulsivă este cunoscută pentru natura sa extrem de contagioasă, care se transmite prin tuse și strănut. Simptomele includ tuse severă, care poate persista săptămâni întregi, dificultăți respiratorii și vărsături.Vaccinul împotriva tusei convulsive este recunoscut ca fiind foarte eficient în prevenirea bolii și în reducerea riscului de complicații grave asociate cu aceasta.

Părinții sunt îndemnați să se asigure că micuții lor sunt la zi cu vaccinurile pentru a-i proteja împotriva pericolelor asociate cu tusea convulsivă.Femeile însărcinate sunt, de asemenea, încurajate să se vaccineze împotriva tusei convulsive pentru a-și proteja bebelușii la naștere.

Medicii recomandă odihnă adecvată, consumul abundent de lichide și evitarea contactului cu alte persoane pentru a preveni răspândirea bolii.

De asemenea, se pot lua analgezice precum paracetamol sau ibuprofen pentru a ameliora disconfortul cauzat de tuse, iar băuturile calde cu lămâie și miere pot ajuta la calmarea gâtului iritat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Act de Generozitate: Organele a Trei Pacienți au Salvat 9 Vieți, Două Persoane Primează o Nouă Șansă la Viață în Cluj

Diana Petrescu

Published

on

Agenția Națională de Transplant - Facebook

Trebuie să ne bucurăm de această veste grozavă: trei intervenții de prelevare din București, Baia Mare și Iași au salvat 9 oameni aflați în suferință, oferindu-le o nouă șansă prin transplant de ficat, rinichi și plămâni. În plus, doi pacienți norocoși din Cluj au primit și ei o nouă șansă la viață. Este un exemplu clar al puterii altruismului și a solidarității umane, iar beneficiarii și familiile lor vor fi recunoscătoare pentru gestul de neuitat al donatorilor.

Vineri, Agenția Națională de Transplant a anunțat că în decurs de mai puțin de 72 de ore au avut loc prelevări de organe de la trei pacienți. Operațiile au fost efectuate în București, Baia Mare și Iași.

„Baia Mare, Bucureşti şi Iaşi. Trei intervenții de prelevare în mai puţin de 72 de ore: 9 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de ficat, rinichi şi plămâni. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

O săptămână de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață, în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă!

Începând de marţi și până în zorii zilei de ieri, au fost nu mai puțin de 3 prelevări de organe în 3 orașe diferite, în urma cărora 9 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ”, a transmis Agenția Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.

Doi pacienți din Cluj au primit o nouă șansă la viață

9 pacienți au primit o nouă șansă la viață, iar dintre aceștia 2 sunt din Cluj.

„Astfel, datorită acestui efort colectiv, 2 pacienți au fost transplantați renal la #ICUTR Cluj Napoca și alți 4 pacienți la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, iar 2 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS la care este inclusă şi Agenţia Naţională de Transplant, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă o echipă de chirurgi din Elveţia.

Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, a încheiat Agenția Națională de Transplant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite