Categories: Sanatate

Studiu: o treime din copiii din lume sunt intoxicați cu plumb. Afecțiunea, legată de probleme cardiace și renale, tulburări de inteligență și moarte prematură


Criza de sănătate globală determinată de otrăvirea cu plumb este „neglijată”, în special în țările cu venituri mici, și ucide de trei ori mai mulți oameni decât cancerul pulmonar. 
Experții în sănătate avertizează că este nevoie de luarea unor măsuri urgente pentru a aborda „daunele extreme” cauzate de intoxicația cu plumb, în special în țările cu venituri mici, unde mai mult de jumătate dintre copii sunt expuși la niveluri periculoase de poluant.

Un proiect de un an, condus de Centrul pentru Dezvoltare Globală (CGD), cu sediul la Washington, a ajuns la concluzia că otrăvirea cu plumb constituie o criză globală de sănătate care este „în mod extraordinar neglijată” de către liderii politici.

Se estimează că 815 milioane de copii – unul din trei la nivel mondial – suferă de intoxicație cu plumb, o afecțiune legată de tulburări cardiace și renale, tulburări de inteligență, comportament violent și moarte prematură.

Recent, un articol publicat în numărul din octombrie al revistei Lancet Planetary Health a estimat că, în 2019, 5,5 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare cauzate de otrăvirea cu plumb, de aproximativ trei ori mai mulți decât cei uciși de cancerul pulmonar, scrie 360medical.ro.

Copiii sunt cei mai vulnerabili la această afecțiune deoarece sunt mai predispuși să pună în gură obiecte cu plumb (de exemplu, jucării acoperite cu vopsea cu plumb) și deoarece oasele și organele lor absorb mai mult metalul odată consumat, potrivit cotidianului The Guardian.

În plus, plumbul, care este o neurotoxină, poate traversa mai ușor bariera hemato-encefalică la vârste mai mici, unde poate afecta grav dezvoltarea mintală.

În iulie, un document de lucru publicat de CGD a agregat 47 de studii pentru a arăta că, cu cât copiii sunt expuși la mai mult plumb, cu atât rezultatele lor la testele de matematică, citire și IQ sunt mai mici.

CGD a constatat că aproximativ o cincime din diferența totală dintre rezultatele obținute la teste de copiii din țările bogate și cei din țările sărace poate fi atribuită diferențelor în ceea ce privește expunerea la plumb.

Legile stricte și miliardele de dolari investite în abordarea cauzelor otrăvirii împiedică majoritatea copiilor din țările bogate să intre în contact cu cantități semnificative de plumb.

Acest lucru nu este valabil și în țările mai sărace, unde metalul continuă să fie utilizat în produse comerciale, cum ar fi vopselele (care se pot curăța și pot crea praf pe care oamenii îl respiră), medicamentele tradiționale și condimentele, precum și în vasele de gătit cu smalț de plumb, care se pot infiltra în alimente.

Eșecul de a crea zone tampon între instalațiile de deșeuri miniere și zonele rezidențiale contribuie, de asemenea, la contaminarea solului și a aerului în țările sărace, la fel ca și absența unor standarde de siguranță și de mediu bine aplicate pentru reciclatorii de baterii plumb-acid.

Ca urmare, se estimează că mai mult de jumătate dintre copiii din țările cu venituri mici sunt intoxicați cu plumb, în timp ce în țările bogate această cifră este de doar 3%.

Pe termen scurt, reducerea contaminării, de exemplu prin retragerea produselor de pe piață, poate avea un impact semnificativ.

Un studiu realizat în 2019 în Bangladesh a constatat că turmericul era adesea falsificat cu plumb pentru a-l face mai strălucitor și că aceasta a fost principala sursă de expunere la plumb în zonele testate.

Ca răspuns, donatori externi au ajutat la sponsorizarea unei inițiative cu Autoritatea pentru siguranța alimentară din Bangladesh și experți pentru a educa publicul cu privire la pericolele plumbului.

De asemenea, aceștia au avertizat consumatorii să evite turmericul galben strălucitor și au notificat furnizorii cu privire la sancțiunile legale pentru falsificarea plumbului.

Inspectorii de sănătate au fost apoi instruiți să testeze mostre de turmeric de pe o mare piață angro din capitala Dhaka, iar vânzătorii care au încălcat legea au fost amendați.

Cercetătorii au constatat că, în 2019, chiar înainte de această campanie, aproape jumătate din turmericul prelevat de pe principala piață angro din Dhaka conținea cantități detectabile de plumb.

Până în 2021, la un an după inițiativă, această cantitate scăzuse la zero.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pregătește în prezent recomandări privind prevenirea expunerii la plumb, care vor oferi factorilor de decizie politică, autorităților de sănătate publică și profesioniștilor din domeniul sănătății orientări bazate pe dovezi cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a proteja sănătatea copiilor și a adulților de expunerea la plumb.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago