Sponsorizat
Categories: Sanatate

STUDIU: Simpla gargara cu apă sărată poate reduce simptomele și riscul de spitalizare pentru COVID

Sponsorizat
Sponsorizat


Persoanele confirmate cu COVID își pot reduce semnificativ riscul de spitalizare făcând gargară cu apă sărată, relevă un nou studiu medical.
Oamenii de știință au descoperit că participanții care au făcut gargară fie cu concentrații scăzute, fie cu concentrații ridicate de sare în apă caldă timp de două săptămâni după un test Covid-19 pozitiv au avut de până la trei ori mai puține șanse de a avea nevoie de îngrijiri spitalicești în comparație cu cei care nu au făcut gargară.

Recentul studiu care a inclus 58 de persoane testate pozitiv la Covid-19, constată că, indiferent dacă pacienții folosesc multă sare sau doar puțină, există în continuare o legătură cu scăderea numărului de internări în spital.

„Între 2020 și 2022, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani cu test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 au fost selectate aleatoriu pentru a fi supuse unor regimuri saline cu doze mici sau mari timp de 14 zile”, spune dr. Sebastian Espinoza, autorul principal al studiului, într-un comunicat, potrivit 360medical.ro.

Soluțiile saline scăzute și ridicate au constat în 2,13 grame și, respectiv, 6 grame de sare dizolvate în 227 ml de apă caldă.

Gargara și clătirea nazală au fost efectuate de patru ori pe zi, timp de 14 zile.

Cercetătorii nu au înregistrat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele primare sau secundare ale studiului între grupurile cu concentrație mică și mare de sare.

Rezultatele primare au inclus frecvența și durata simptomelor asociate cu infecția SARS-CoV-2, rezultatele secundare au inclus internarea în spital sau în terapie intensivă, ventilație mecanică sau decesul, explică dr. Espinoza.

Criteriile de excludere au fost hipertensiunea cronică sau participarea la un alt studiu intervențional.

Cei care au primit soluțiile saline cu doze mici și mari, precum și cei din populația de referință, au avut rate similare de vaccinare.

Grupul de referință pentru perioada de studiu a inclus peste 9.300 de persoane care au fost testate pozitiv pentru Covid-19.

„Scopul nostru a fost de a examina irigarea nazală cu soluție salină și gargara pentru o posibilă asociere cu îmbunătățirea simptomelor respiratorii asociate cu infecția cu coronavirus”, spune dr. Jimmy Espinoza, coautor al studiului.

Potrivit acestuia, s-a constatat că ambele regimuri saline par să fie asociate cu rate de spitalizare mai mici în comparație cu controalele în cazul infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

9 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

12 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

12 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

1 day ago

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat Magie, eleganță și…

1 day ago

❗Stația Sigismund Toduță va fi relocată temporar

Compania de Transport Public anunță că stația Sigismund Toduță, aferentă liniei 30 de autobuze, va…

2 days ago