Deteriorarea ADN-ului şi repararea sa necorespunzătoare reprezintă sursa majoră a modificărilor genomice responsabile pentru multe boli umane, în special pentru cancer.
Cu toate acestea, în ciuda acumulării rapide de seturi de date publicate, lipsea o bază de date care să cuprindă informațiile noilor studii. Acum însă, o echipă de oamenii de ştiinţă chinezi a alcătuit un atlas bazat pe secvenţierea de mare capacitate a deteriorării şi reparării ADN-ului, care ar putea contribui la promovarea prevenirii şi tratării tumorilor canceroase.
Cercetătorii de la Centrul pentru Excelenţă în Ştiinţa Celulară Moleculară, de sub egida Academiei Chineze de Ştiinţe şi a Universităţii Medicale din Guangzhou, au prezentat Atlasul Daunelor ADN (DDA), care reprezintă prima arhivă la scară largă de informaţii despre deteriorarea şi repararea ADN-ului.
Noul atlas cuprinde 6.030 de eșantioane din 262 de seturi de date obținute prin 59 de tehnologii, acoperind 16 specii, 10 tipuri de daune și 135 de tratamente, potrivit studiului publicat recent în revista Nucleic Acids Research.
De asemenea, oferă o interfaţă uşor de utilizat, care facilitează navigarea, căutarea, vizualizarea genomului în browser, compararea hotspoturilor şi descărcarea de date, informează Agerpres.
DDA va reprezenta o resursă valoroasă pentru cercetările care vizează instabilitatea genomului şi asocierea sa cu bolile, notează cercetătorii chinezi.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link