Sponsorizat
Categories: Sanatate

Unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru colesterol ar putea crește riscul de diabet – studiu

Sponsorizat
Sponsorizat


Un nou studiu publicat recent face lumină asupra eficacității și siguranței pe termen lung a două statine utilizate pe scară largă.
Un studiu condus de către o echipă de cercetători sud-coreeni a comparat două statine utilizate pe scară largă pentru tratarea pacienților cu boală coronariană, iar rezultatele sugerează că una dintre ele, frecvent prescrisă, ar putea crește riscul de diabet.

Deși cercetătorii au constatat în noul studiu că cele două medicamente populare pentru scăderea colesterolului diminuează în mod eficient șansele de infarct miocardic (atac de cord) sau de accident vascular cerebral (AVC), echipa a descoperit, de asemenea, că unul dintre acestea crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Potrivit rezultatelor, atât medicamentul rosuvastatină, cât și atorvastatină sunt „la fel de eficiente” în ceea ce privește evitarea unui infarct, AVC și a decesului în cazul persoanelor cu boli coronariene.

Cu toate acestea, în timp ce medicamentul rosuvastatină se corelează cu scăderea nivelului de colesterol, oamenii de știință notează că acesta prezintă un risc mai mare de apariție a diabetului în comparație cu al doilea medicament, scrie 360medical.ro.

Utilizarea statinelor pentru reducerea colesterolului LDL, denumit în mod obișnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienților cu boală coronariană, o afecțiune în care vasele de sânge care alimentează inima se îngustează sau sunt obstrucționate.

Cu toate acestea, doar câteva studii anterioare au comparat în mod riguros impactul clinic pe termen lung al acestor două statine puternice asupra pacienților.

La studiu au participat 4.400 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani, toți diagnosticați cu boală coronariană în 12 spitale din Coreea de Sud.

La începutul studiului, au fost documentate detaliile medicale și ale stilului de viață, iar participanții au fost desemnați în mod aleatoriu la doze zilnice de rosuvastatină sau atorvastatină, din septembrie 2016 până în noiembrie 2019.

Cercetătorii nu au observat nicio variație notabilă între cele două grupuri în ceea ce privește mortalitatea generală, aparițiile de infarct miocardic, AVC sau orice proceduri de revascularizare.

Cu toate acestea, studiul indică faptul că grupul care a luat rosuvastatină a avut un nivel mediu de colesterol LDL marginal redus pe toată durata studiului, comparativ cu grupul cu atorvastatină.

De asemenea, participanții la rosuvastatină au prezentat o incidență mai mare a diabetului zaharat de tip 2 care a necesitat medicație (7,2%) în comparație cu grupul atorvastatină (5,3%).

În plus, un procentaj mai mare din grupul rosuvastatină a necesitat o intervenție chirurgicală de cataractă (2,5%) decât grupul atorvastatină (1,5%).

Alte rezultate privind siguranța au rămas consecvente între cele două grupuri.

Echipa de cercetare recunoaște limitările, menționând că studiul a implicat doar participanți asiatici, iar durata sa de trei ani ar putea să nu surprindă suficient efectele pe termen lung ale celor două tipuri de statine.

Ei subliniază că rezultatele ar trebui abordate cu atenție, indicând necesitatea unor cercetări mai aprofundate, cu o monitorizare extinsă.

Rezultatele studiului clinic LODESTAR au fost publicate miercuri, 18 octombrie, în The BMJ.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Când GPS-ul zice „pe jos”, dar tu iei calul… pe drumul european! 🐎🇷🇴

Cine mai are timp de ambuteiaje când ești un adevărat cavaler urban? Un clujean a…

6 seconds ago

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

7 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

18 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

21 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

21 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

2 days ago