Sponsorizat
Categories: Sanatate

Vaccinul antigripal, eliberat pe bază de rețetă electronică. Cine primește gratis și cine plătește

Sponsorizat
Sponsorizat


Modul de administrare a vaccinului gripal către pacienți se va schimba anul acesta, a explicat coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, pentru News.ro. Vaccinul va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi.
 
„În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie. Şi, un element foarte important, această prescripţie este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie. Practic, orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de către Ministerul Sănătăţii poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie – depinde când va intra în vigoare această Hotărâre de Guvern – de o prescripţie electronică, merge la farmacie, îşi ridică vaccinul, şi un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator, astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanţul de frig”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru News.ro.

El avertizează că, dacă pacientul nu merge cu vaccinul direct la medicul de familie, „trebuie să aibă o poşetuţă izotermă, împreună cu o baterie îngheţată, să îl transporte, să îl ţină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, şi după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleaşi condiţii. Practic, pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare”.

Vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă. Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Clujul sărbătorește! De Joi, orașul prinde viață la Zilele Clujului 2025

În perioada 22–25 mai, Clujul prinde viață și îmbracă cele mai colorate straie de sărbătoare!…

2 hours ago

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj lansează zborurile directe Cluj – Istanbul, operate de Pegasus Airlines

Cluj-Napoca, 20 mai 2025: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță cu bucurie inaugurarea noii rute…

2 hours ago

Sfârșitul unei ere: Armătura Cluj își închide porțile după 141 de ani de activitate…

Pe 24 iunie 2025, acționarii companiei Armătura vor decide închiderea și lichidarea societății, care are…

5 hours ago

Când GPS-ul zice „pe jos”, dar tu iei calul… pe drumul european! 🐎🇷🇴

Cine mai are timp de ambuteiaje când ești un adevărat cavaler urban? Un clujean a…

5 hours ago

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

13 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

23 hours ago