Sponsorizat
Categories: Sport

Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și va fi lansat de la Space X în noiembrie la bordul unei rachete Falcon 9 (P)

Sponsorizat
Sponsorizat

Actualitate

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission.

Foto – Pregătirea satelitului pentru integrare în lansator, în laboratorul Alba Orbital din Glasgow

 ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se afla în procedurile finale. Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital, din Glasgow, UK. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.”ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, a declarat Filip, liderul echipei. ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu tehnologie mai avansatà, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.„Proiectul acestor copii este o performanță excepțională pe care avem datoria să o celebrăm și să o susținem pentru viitor. Astfel de copii și realizările lor ne oferă speranța că generațiile viitoare vor împlini pentru România ceea ce noi doar am îndrăznit să visam. M-am bucurat să putem sprijini viziunea, efortul și determinarea lor” a declarat Dragoș Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3. Satelitul va orbita în jurul Pămîntului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R. ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agentiei The Group și cu susținerea acordată Liceului Internațional de Informatică de Primăria Sectorului 3. Echipa de elevi e formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic, Alexandru Peticaru.  

Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

1 day ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

2 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

2 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

3 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

3 days ago