Externe
Fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidenţial, a fost votat, joi, judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, fiind primul român care obține această funcție.
Bogdan Aurescu/Foto: Ministerul Afacerilor Externe Facebook.com
Bogdan Aurescu a obţinut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât şi în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispoziţiilor care guvernează alegerea judecătorilor la Curtea Internațională de Justiție.
Candidatura fostului ministru de externe român a fost susținută cu 117 voturi în Adunarea Generală a ONU și 9 voturi în Consiliul de Securitate al ONU. Este prima numire de acest fel obținută de un demnitar român.
„Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, (…), fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris Aurescu, joi, pe platforma X (Twitter).Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Bogdan Aurescu pentru alegerea sa în această funcţie. De altfel, momentul reprezintă un succes al diplomației românești, după cum a arătat Iohannis.
„Aceasta este o victorie pentru România, pentru întâietatea dreptului internaţional, reflectând angajamentul nostru ferm pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”, a scris şeful statului pe platforma X.Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii. Curtea Internațională de Justiție fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU.
Organul judiciar este alcătuit din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă consideraţie morală şi care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare, sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleşi astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link