Sponsorizat
Categories: Sport

Bogdan Aurescu a obținut funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție. „Onorat să fiu primul român care îndeplinește această funcție”

Sponsorizat
Sponsorizat

Externe

Fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidenţial, a fost votat, joi, judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, fiind primul român care obține această funcție.

Bogdan Aurescu/Foto: Ministerul Afacerilor Externe Facebook.com

  


Bogdan Aurescu a obţinut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât şi în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispoziţiilor care guvernează alegerea judecătorilor la Curtea Internațională de Justiție.  


Candidatura fostului ministru de externe român a fost susținută cu 117 voturi în Adunarea Generală a ONU și 9 voturi în Consiliul de Securitate al ONU. Este prima numire de acest fel obținută de un demnitar român. 


„Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, (…), fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris Aurescu, joi, pe platforma X (Twitter).Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Bogdan Aurescu pentru alegerea sa în această funcţie. De altfel, momentul reprezintă un succes al diplomației românești, după cum a arătat Iohannis. 


„Aceasta este o victorie pentru România, pentru întâietatea dreptului internaţional, reflectând angajamentul nostru ferm pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”, a scris şeful statului pe platforma X.Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii. Curtea Internațională de Justiție fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU.


Organul judiciar este alcătuit din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă consideraţie morală şi care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare, sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleşi astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

1 hour ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

11 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

14 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

15 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

1 day ago

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat Magie, eleganță și…

2 days ago