Politică
Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, ministrului Educației, Ligia Deca, să propună criterii de performanță pentru creșterea salariilor profesorilor. Veniturile cadrelor didactice vor crește doar cu 13% la început de an.
Greva profesori, iunie 2023/Foto: FSLI România Facebook.com
În deschiderea ședinței de Guvern, Ciolacu a declarat că simpla creștere a salariilor, fără aplicarea unor criterii de performanță, nu va duce la îmbunătățirea calității educației. „Mai ales după rezultatele la testele PISA, îi cer ministrului Deca să vină cu criterii de performanță în educație. Orice cheltuială reformă trebuie însoțită și de o reformă. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește”, a spus Marcel Ciolacu.El a mai declarat că în 2024 „va fi cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație”.
CITEȘTE ȘI:
Noi măsuri de austeritate pentru 2024. Veniturile demnitarilor se majorează, dar se taie finanțarea pentru educație. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la început de an.Un proiect de ordonanță de urgență, publicat joi de Sindicatul Național Tineret și Sport, arată că profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea ordonanța de urgență adoptată în plină grevă. În același timp, proiectul de ordonanță mai prevede și tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor. Astfel, alocarea pentru educație, care trebuia să ajungă la 15% (circa 90 de miliarde de lei) din 2024, urmează să fie amânată pentru anul 2025.Printre măsurile incluse în proiect se regăsea și amânarea creșterii contribuției pentru Pilonul II de pensii. Joi seara, ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat că măsura amânării nu se va aplica, așa cum prevede proiectul de ordonanță de reducere a cheltuielilor pentru anul 2024. Printre măsurile prevăzute în proiectul de ordonanță de urgență, figurează:
Amânarea creșterii de la 1 ianuarie 2024 a contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75%, pentru 2026;
Menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2023;
În 2024 munca suplimentară se compensează numai cu timp liber corespunzător. (bugetarii civili vor primi doar zile libere în compensație pentru munca suplimentară din week-enduri sau peste program, în timp ce bugetarii militari din armată, poliție, jandarmerie, servicii secrete vor primi bani);
Excepții pentru acordarea premierilor;
Ocuparea posturilor vacante se suspendă/prin excepție, prin memorandum.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link